Undeva în apropiere de Cercul Polar, între Marea Groenlandei şi Atlanticul de Nord, pe o insulă clădită din joaca focului şi a apei, a vulcanilor şi a gheizerelor, oamenii trăiesc şi astăzi în bună vecinătate cu elfii, cu zînele şi cu îngerii. Aceasta nu este o poveste, ci se petrece într-o ţară europeană marcată în orice atlas geografic: Islanda.
Situat la îmbinarea plăcilor tectonice europeană şi americană, teritoriul acestei ţări este adeseori remodelat de cutremure şi de erupţii vulcanice. Istoria sa a început la sfîrşitul secolului al IX-lea, cînd fermierii norvegieni şi vikingii i-au populat ţinuturile sălbatice, aducînd şi celţi din Irlanda.
În anul 930 ei au format prima adunare democratică din Europa, Althing (Parlamentul Islandez). Cei 283.000 de locuitori ai Islandei vorbesc şi astăzi aproape la fel ca strămoşii lor: vechea limbă scandinavă.
Tot lor le aparţine recordul de a fi ales prima femeie preşedinte, Vigdis Finnbogadottir, care a condus ţara din 1980 pînă în 1996. Oricît ar părea de ciudat, Islanda nu are o reţea de cale ferată; transportul se face cu maşini, avioane sau nave.
Islandezii se pot, însă, mîndri cu un nivel de alfabetizare a populaţiei de 100% (99%, dacă este să fim riguroşi…), cu un nivel de sărăcie a populaţiei de 0%, dar şi cu extinderea tehnologiilor moderne în toate domeniile.
Deşi toate aceste lucruri spun deja despre ei că sînt altfel, totuşi ceea ce îi deosebeşte, la modul emblematic, de alte naţii, este credinţa lor în existenţa fiinţelor supranaturale pe care le numesc poporul ascuns.
Conform sondajelor, 10% dintre islandezi sînt convinşi că îşi împart insula cu elfii, alţi 10% neagă această idee în vreme ce majoritatea de 80%, consideră că existenţa fiinţelor invizibile este o posibilitate demnă de luat în seamă.
Hafnarfjordur, un mic port aflat în apropiere de capitala Reykjavik, pare a fi locul în care oamenii convieţuiesc în cea mai deplină armonie cu aceste fiinţe subtile. Ei au contactat-o pe Erla Stefansdottir, profesoară de pian şi clarvăzătoare, pentru a le desena o hartă mai specială.
Astfel, una dintre atracţiile turistice ale micului port islandez este o plimbare pe la căsuţele elfilor.
Primarul din Hafnarfjordus, Magnus Gunnarsson, s-a arătat mîndru de documentul care atestă lumea invizibilă din oraşul pe care îl conduce. Foarte încîntat de simpaticii lor vecini, el a declarat că, în felul acesta, şi turiştii vor putea descoperi că, în oraşul nostru, alături de locuitorii obişnuiţi, trăiesc şi fiinţe supranaturale.
Elfii – natiunea conlocuitoare a Islandei
Descoperă mai multe la Islanda 🇮🇸 mapamond🌐media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
mi-ar place sa ma mut in islanda cu nevasta si cei doi copii.sant niste peisaje coplesitoare.