Islanda isi revine cu greu dupa ce a fost la un pas de faliment national si isi pune toate sperantele in aderarea la UE

0
215

Cu un sistem bancar nationalizat total si cu o moneda care s-a depreciat considerabil, Islanda se asteapta ca economia sa isi revina la anul, dar dupa o contractie severa in 2009.

Daca in urma cu aproximativ un an Islanda statea pe marginea prapastiei, gata sa intre in faliment national, astazi statul vede aderarea la Uniunea Europeana singura plasa de salvare pentru moneda sa nationala puternic depreciata si pentru sistemul sau financiar paralizat. FMI considera ca aceasta mica insula din Atlantic se afla pe drumul cel bun. Progresele din sectorul finantelor publice si cele privind inflatia sunt motivele care au facut FMI sa estimeze o revenire a economiei in 2010.

Se asteapta ca economia Islandei sa se contracte in acest an cu 11%, potrivit previziunilor bancii centrale din luna mai. Acesta ar fi cel mai mare declin din ultimele sase decenii pentru insula ce numara putin peste 300.000 locuitori.
 
Dobanda a scazut de la 18% la 12%
Banca centrala a Islandei a redus constant dobanda de politica monetara de patru ori dupa ce a fost incheiat acordul cu FMI in luna noiembrie. Ultima actiune a bancii centrale, de la inceputul lunii iunie, a fost aceea de a cobori rata dobanzii de referinta de la 13 la 12%, incercand sa ajute statul sa iasa din criza. Islanda a fost nevoita sa ridice dobanda la 18% pentru a impiedica un colaps financiar.
Aceasta decizie sfideaza sfaturile oficialilor de la FMI. Cu toate acestea, stabilirea dobanzii este exclusiv o atributie a bancii centrale, potrivit guvernatorului interimar, Svein Harald Oeygard, care considera aceasta masura una necesara in conditiile macro-economice actuale. El mai spune ca restrictiile asupra capitalurilor vor fi relaxate gradual pe parcursul acestui an, abordarile "precaute" fiind motivate de "mentinerea valorii coroanei".
"FMI este ingrijorat ca reducerea ratelor dobanzii va avea impact asupra inflatiei, care va sustine apoi o coroana slaba", a spus Ingolfur Bender, seful departamentului de cercetare la Islandsbanki, unitatea a bancii controlata de stat Glitnir Bank. "Exista insa putini factori interni care sa poata creste inflatia".
Oficialii bancii centrale au mai spus ca deciziile privind rata dobanzii de referinta trebuie sa "ofere detinatorilor de obligatiuni denominate in coroane si detinatorilor de depozite suficiente stimulente pentru a continua sa le pastreze" si in momentul cand vor fi eliminate restrictiile asupra capitalurilor. Insula planuieste sa le elimine treptat in urmatorii doi ani, potrivit declaratiilor oficiale.
Investitorii non-rezidenti detin active denominate in coroane in valoare de aproximativ 630 mld. coroane islandeze (3,6 mld. euro), blocate din cauza restrictiilor care impiedica schimbarea acestora in alte valute.
In pofida restrictiilor ce sunt in prezent in vigoare, rata onshore a coroanei in raport cu euro a cazut 14% de la jumatatea lunii martie, fiind cea mai slaba performanta a monedelor pietelor emergente.
Aprilie 2008 a insemnat pentru Islanda inceputul sfarsitului. Guvernul avertiza atunci ca ar putea interveni pe pietele monetare pentru a lupta impotriva fondurilor de hedging despre care se spunea ca atacau sistemul financiar islandez.

Islanda isi revine cu greu dupa ce a fost la un pas de faliment national si isi pune toate sperantele in aderarea la UE… Islanda


Descoperă mai multe la Islanda 🇮🇸 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns