Islanda, ţara din ceaţa gheizerelor

2
2520

Această ţară este specială, deoarece pe teritoriul ei se îmbină într-un mod unic vulcani, gheţari, gheizerele şi apele geotermale

Cu toţii avem nevoie la un moment dat de o vacanţă în care se ne relaxăm, şi când vine vorba de alegerea unei destinaţii în care să ne rupem de rutina de zi cu zi, nu este obligatoriu să ne gândim la locuri exotice. Putem lua în calcul şi o ţară nordică precum Islanda.
În prima fază ne-am gândi, că într-o astfel de ţară am suferi cumplit de frig,  dar având în vedere că poţi face baie în apele geotermale şi îţi poţi încânta ochii cu imagini inedite, atunci merită să vezi Islanda. Aici intervine frumuseţea acestei ţări pentru că este paradoxală prin modul în care natura s-a jucat cu aceste locuri lăsând aici  vulcani, gheţari, gheizere şi ape geotermale.

Aproape jumătate din suprafaţa Islandei este de origine vulcanică

Poziţionată în nordul Oceanului Atlantic, Islanda mai poartă şi denumirea de Ţara Focului şi a Gheţii, datorită activităţii intense vulcanice, care a creat un peisaj neobişnuit, alături de gheţari şi cantităţi masive de zăpadă  aflându-se vulcani, gheizere şi izvoare termale. Este situată la circa 830 km de Scoţia şi 4.200 km de New York. Riftul asociat cu Dorsala Medio-Atlantică, care marchează limita dintre plăcile tectonice europene  şi nord-americane, străbate Islanda dinspre sud-vest către nord-est. Această caracteristică geografică este foarte vizibilă în Parcul Naţional Pingvellir, unde promontoriul creează un extraordinar amfiteatru natural.
Aici s-a reunit primul Parlament al Islandei, Althing, acum o mie de ani. Aproape jumătate din suprafaţa Islandei, care este de origine vulcanică recentă, este constituită dintr-un deşert muntos de lavă (cu o altitudine maximă de 2.119 m deasupra nivelului mării), şi din alte zone sălbatice. 11% din teritoriu este acoperit de trei mari gheţari: Vatnajokull, Langjokull şi Hofsjokull.

Islanda, atractivă prin contraste

Islanda este o ţară insulară,  cu o populaţie de circa 300.000 de locuitori, acoperită în proporţie de 10% de gheţari, dintre care Vatnajokull, cel mai mare gheţar al Europei (8.133 km/p). Paradoxal, alături de gheţari se găsesc izvoare termale, gheizere şi vulcani,  cel mai înalt vârf al ţării fiind Hvannadalshnjukur.
Islanda este o zonă cu intensă activitate vulcanică şi geotermală, motiv pentru care o mare parte a reliefului ţării continuă să se modeleze chiar sub privirile turiştilor.
Dar în acelaşi timp unele locuri par să fi rămas neschimbate de trecerea timpului, încă de când vikingii s-au stabilit pe aceste tărâmuri cu mai bine de 1100 de ani în urmă. Aceleaşi peisaje sălbatice şi nepoluate, cu o faună bogată şi cu o atmosferă plină de calm şi relaxare te cuceresc din prima clipă.

Laguna Albastră – un loc unic în lume

Marea atracţie a Islandei este cu certitudine Laguna Albastră, deoarece este un loc unic în lume, unde apa geotermală cu proprietăţi vindecătoare este folosită atât pentru relaxarea turiştilor sau a localnicilor cât şi pentru a obţine tratamente de îngrijire a pielii.
Marele Geysir, cel mai faimos izvor fierbinte, ce aruncă apa la o înălţime de aproximativ 59 de metri, este înconjurat de multe izvoare termale printre care şi Strokkur care ţâşnete regulat la fiecare 7-10 minute până la o înălţime de peste 30 de metri. Gullfoss (Cascadele Aurii), cea mai mare cascadă a Europei supranumită şi "Niagara Islandei", Skaftafell, cel mai mare şi cel mai frumos parc islandez în care se află gheţarul Vatnajokull, Akurezri, cel mai mare oraş din nordul Islandei cu cea mai nordică grădină botanică şi cel mai nordic teren de golf din lume, precum şi Snaefellsjokull un vulcan inedit ce are pe vârf un gheţar situat în Peninsula Snaefellsnes (de aici şi-a început Jules Verne "Călătoria spre centrul Pământului").

Turismul, un domeniu important pentru Islanda

Turismul este o parte importantă a economiei islandeze, generând circa o treime din PIB. Cei mai mulţi turişti provin din Marea Britanie şi Germania, dar şi din ţările scandinave şi SUA. Turiştii sunt interesaţi de atracţiile naturale ale Islandei (gheţari, gheizere, ape geotermale), dar şi de activităţile pe care cei ce activează în domeniul turismului le pun la dispozitia turiştilor: petreceri tematice, excursii asistate pe gheţari sau în zonele sălbatice din interiorul ţării, precum şi de diferitele festivaluri, cum ar fi "Zilele nopţilor albe" (în luna iulie), când soarele nu apune deloc sau Zilele nopţilor arctice, când soarele nu răsare deloc (în luna februarie). Printr-un sistem foarte bine pus la punct, Islanda ajunge să atragă anual un număr de turişti de două ori mai mare decât propria populaţie.

Cea mai mică ţară nordică, după populaţie

Islanda este o ţară din Europa de Nord, care cuprinde Insula Islanda şi insuliţele sale periferice pe partea nordică a Oceanului Atlantic între restul Europei şi Groenlanda. Este cea mai mică ţară nordică după populaţie şi penultima după suprafaţă – are aproximativ 300.000 de locuitori şi 103.000 km˛ suprafaţa. Capitala Islandei este şi unul dintre cele mai importante  oraşe ale sale – Reykjavík.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 03 Noiembrie 2008. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora…. Curierul National


Descoperă mai multe la Islanda 🇮🇸 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

2 COMENTARII

  1. este foarte tare as vrea sa vad in realitate sa merg in iceland !!!!!!!!
    cine nu ar vrea???
    nu aud nici un nu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!*********

Lasă un răspuns