Marea Britanie a platit 7,4 miliarde lire sterline celor care au avut depozite in bancile islandeze

0
2353
Trezoreria Marii Britanii a anuntat ca a fost obligata sa plateasca 7,4 miliarde lire sterline deponentilor care si-au pierdut banii in criza bancara din Islanda de anul trecut, relateaza The Telegraph.

Guvernul a intervenit pentru salvarea a peste 300.000 de britanici ce aveau economiile depuse in marile banci islandeze, dupa ce Kaupthing si Landsbanki au dat faliment in luna octombrie a anului trecut. Statisticile arata ca Trezoreria a trebuit sa plateasca 3,3 miliarde lire catre cei ce isi depusesera economiile la bancile Kaupthing Singer & Friedlander si Heritable Bank, in timp ce despagubirile pentru deponentii cu banii in conturi Icesave se ridica la 4,5 miliarde dolari.

Cea mai mare parte din cele 7,4 miliarde lire a reprezentat un imprumut catre the Financial Services Compensation Scheme, responsabila pentru acoperirea primelor 50.000 de lire pierdute de deponenti.

Alte 2,3 miliarde lire sterline reprezinta un imprumut pentru guvernul islandez, care va acoperi primii 20.887 euro pierduti de deponentii Icesave, pentru ca banca se afla sub sistemul sau de supraveghere. Programul acordarii despagubirilor nu a fost stabilit inca de cele doua tari.

Un purtator de cuvant al Trezoreriei s-a declarat increzator ca cea mai mare parte a sumei de 7,4 miliarde lire va fi returnata, in cele din urma, institutiei. "Guvernul a luat masuri decisive in legatura cu bancile islandeze pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar britanic", a spus acesta.

Guvernul islandez a anuntat in martie ca va pune bazele unei companii pentru restructurarea activelor ce au fost preluate de stat in contextul crizei financiare, ce a lovit grav economia Islandei. Statul a preluat patru dintre cele mai mari banci, Kaupthing, Glitnir, Landsbanki si Straumur-Burdaras.

Islanda a intrat in recesiune in ultimul trimestru din 2008, desi economia a crescut cu o rata anuala de 0,3%. Produsul intern brut (PIB) a scazut cu 0,9% in al patrulea trimestru, fata de intervalul anterior. Islanda a intrat astfel in recesiune la sfarsitul anului, dupa ce economia se comprimase cu 3,4% in al treilea trimestru.Anual, economia statului nordic a crescut cu 0,3%, datorita unei cresteri cu 7,1% a exporturilor, combinata cu o scadere cu 18% a importurilor.

Marea Britanie a platit 7,4 miliarde lire sterline celor care au avut depozite in bancile islandeze


Descoperă mai multe la Islanda 🇮🇸 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns