Islanda este un stat ce numără puțini locuitori – doar 325.671 persoane, pe o suprafață de 103.000 km² – fiind țara cu populația cea mai rarefiată din Europa. Cu toate acestea, sistemul de învățământ pe care își construiește, de ani de zile, educația copiilor și tinerilor, reușește să-i adune pe toți sub o umbrelă incluzivă, ce dă fiecăruia șansa de a-și atinge potențialul.
Totul pornește de la legislație, care este unitară și nu lasă loc unor reglementări separate pentru persoanele cu dizabilități. Educație incluzivă – educație pentru toți este politica ce ghidează sistemul educațional din Islanda.
În luna septembrie 2015, la inițiativa Fundației Romanian Angel Appeal, o delegație de reprezentanți ai fundației și ai Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din București (sector 4) și din județele Bacău, Brăila, Botoșani, Neamț, Prahova, Suceava, Tulcea, Vaslui și Vrancea a fost în Islanda și a studiat modelul islandez de educație școlară. Organizația și instituțiile respective derulează, în această perioadă, în parteneriat cu Centrul de Stat pentru Diagnostic și Consiliere din Islanda, proiectul “Comunitate pregătită, copil integrat – suport pentru integrarea școlară și socială a copiilor cu tulburări din spectrul autismului (TSA)” prin care vizează integrarea școlară și socială a copiilor cu autism, pregătind comunitatea. Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Inițiatorii proiectului și ai vizitei de studiu au dorit să intre în contact cu experiența și modelul de bune practici ale Islandei. Gazdă și ghid le-a fost partenerul islandez, care a pregătit itinerariul și i-a însoțit pe delegați în vizitele din școli.
http://www.puterea.ro/social/modelul-islandez-de-educatie-scolara-125339.html
Descoperă mai multe la Islanda 🇮🇸 mapamond🌐media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.