Parlamentul islandez a lansat vineri după-amiază dezbaterea privind cererea de aderare a Islandei la Uniunea Europeană prezentată de noul guvern, însă un vot ar putea avea loc cel mai devreme luni.
Preşedintele Parlamentului le-a cerut deputaţilor să se pregătească pentru dezbateri prelungite vineri. Deşi nu este exclusă posibilitatea de a relua dezbaterile sâmbătă, cu siguranţă nu vor exista discuţii duminică, astfel că un scrutin ar putea fi organizat abia luni.
Ministrul islandez de externe Ossur Skarphedinsson a supus Parlamentului la 28 mai un proiect de lege pentru aderarea Islandei la UE, cerându-le deputaţilor acordul prealabil.
Dacă Parlamentul va aproba începerea negocierilor cu Bruxelles-ul, islandezii vor fi chemaţi să se pronunţe prin referendum cu privire la această aderare, potrivit ministrului.
Noul Guvern islandez de stânga a anunţat în ziua formării sale, la 10 mai, după o victorie electorală istorică, că va supune planul aderării la UE votului în Parlament.
Premierul Johanna Sigurdardottir, care pledează în favoarea adoptării monedei euro, este de părere că lansarea discuţiilor cu UE va obţine o majoritate în legislativ. Principalul său aliat, Partidul Ecologist de stânga, se opune aderării, dar s-a declarat deschis faţă de o "soluţie democratică" privind UE, printr-un vot în Parlament şi organizarea unui referendum.
Islanda aplică deja o mare parte din normele europene, în baza apartenenţei sale la spaţiul economic european. Însă principalul obstacol în calea unei eventuale aderări îl reprezintă limitele privind pescuitul şi respectarea cotelor europene.
Suedia, Danemarca şi Finlanda au anunţat că vor ajuta Islanda să adere la UE, iar această susţinere este cu atât mai importantă cu cât ideea extinderii blocului nu mai este agreată de marile put… (mai mult…)
Descoperă mai multe la Islanda 🇮🇸 mapamond🌐media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.