15 bancheri islandezi vor fi judecati pentru comportament necorespunzator in timpul crizei

0
1882


În cazul Landsbanki, şase foşti şefi ai acesteia, inclusiv directorul general, vor fi acuzaţi că au umflat valoarea în Bursa a băncii împrumutând bani investitorilor cu condiţia ca ei să cumpere acţiuni.

În octombrie 2008, guvernul islandez a preluat controlul asupra acestei a doua mare bancă a ţării, care acumulase active neperformante în cursul unei expansiuni internaţionale frenetice. În cazul Kaupthing, nouă şefi în funcţie la vremea respectivă, între care şi directorul general, vor fi urmăriţi în special pentru că au menţinut cursul acţiunilor la niveluri majorate artificial prin diverse manipulări.

Kaupthing era în momentul căderii şi a naţionălizării sale forţate, în octombrie 2008, prima bancă a ţării şi simbolul nesiguranţei unui sector financiar islandez hipertrofiat. Ancheta este mai avansată în acest caz.

Până acum, rezultatele anchetei au dus deja la arestări şi interogatorii în 2010, dar nu încă la inculpări formale. Când aceste două bănci şi cea de a treia din ţară, Glitnir, s-au prăbuşit sub efectul îngheţării pieţelor financiare în toamna anului 2008, guvernul de la Reykjavik a ales să le desfiinţeze, lichidându-le acţiunile şi datoria în obligaţiuni şi scoţându-le activele la vânzare.

Aceste măsuri radicale au fost preferate unei lungi şi costisitoare salvări care depăşea capacităţile financiare ale statului.

…   15 bancheri islandezi vor fi judecati pentru comportament necorespunzator in timpul crizei

Lasă un răspuns