China cumpara pamint in Islanda

0
1929

Miliardarul chinez Huang Nabo ar putea fructifica o noua oportunitate pentru cumpararea unui vast teritoriu din Islanda, in conditiile in care autoritatile locale cauta modalitati de a schimba legislatia. In urma cu un an, tranzactia a fost oprita fiind invocate legile care detinerile strainilor pe teritoriu islandez.Huang Nabo, unul dintre cei mai bogati oameni ai Chinei insa, totodata, montaniard si poet, intentioneaza sa cumpere 300 kilometri patrati de teren in nordul Islandei pentru a construi un spatiu de agrement bio, noteaza Financial Times.

Noua municipalitati din nordul Islandei incearca in prezent sa gaseasca varianta legala optima care ar permite investitorului chinez sa-si realizeze proiectul. Anul trecut, oferta chineza a starnit dezbateri aprinse in Islanda, invocandu-se faptul ca astfel Beijingul castiga o pozitie strategica importanta in aceasta tara, ale carei porturi sunt esentiale pentru rutele arctice. Huang a negat orice legatura cu guvernul chinez.

Compromisul la care incearca sa ajunga autoritatile islandeze presupune cumpararea terenului de catre oficialitatile locale si inchirierea acestuia catre investitorul chinez.

Organizatiile care sprijina investitiile straine in Islanda sunt puternici sustinatori ai tranzactiei insa Ministerul de Interne islandez a precizat ca, fie si in varianta in care terenul este doar inchiriat, tot este nevoie de acordul explicit al guvernului central.

sursa :
http://www.ziare.com/international/china/china-cumpara-pamant-in-islanda-1154561


Descoperă mai multe la Islanda 🇮🇸 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns