Criza financiară aduce Marea Britanie şi falimentara Islanda în pragul unui conflict diplomatic

0
1615

Londra a trimis vineri o delegaţie în Islanda pentru a găsi o soluţie la criza bancară dintre cele două ţări, care riscă să se transforme într-una diplomatică după ameninţările lui Gordon Brown de a îngheţa activele societăţilor islandeze din Marea Britanie, transmite AFP, citat de NewsIn.

Ministerul britanic de Finanţe a anunţat vineri că a trimis la Reykjavik o delegaţie formată din oficiali şi experţi ai ministerului, ai Autorităţii de reglementare a sectorului financiar (FSA) şi ai băncii centrale. Delegaţia are obiectivul de a încerca să găsească o soluţie "în cursul weekendului".

Începând de marţi, clienţii britanici ai băncii Icesave, una dintre filialele britanice ale Landsbanki, care a fost naţionalizată, nu mai au acces la banii lor. Potrivit presei britanice, mai mult de 300.000 de britanici au conturi la Icesave, valorând în total 5,1 miliarde de euro.

Obiectivul delegaţiei este de a ajunge la o soluţie care să protejeze depunătorii britanici, să se asigure că toţi creditorii britanici sunt în măsură să îşi revendice banii cât mai curând printr-o "procedură adecvată".

Autorităţile islandeze "trebuie să îşi asume responsabilitatea", a declarat vineri dimineaţă premierul britanic Gordon Brown. "Pot să dau asigurări că facem tot ce putem pentru ca aceşti bani să fie restituiţi", a adăugat el, referindu-se la acţiunile în justiţie iniţiate împotriva autorităţilor islandeze şi la îngheţarea anumitor active

Criza financiară aduce Marea Britanie şi falimentara Islanda în pragul unui conflict diplomatic

Lasă un răspuns