Deşi turismul înfloreşte, Islanda rămâne la pământ

0
1910

ReykjavikDintre toate ţările europene, Islanda este cea mai afectată de criză. Multe bănci nu au mai putut fi salvate, moneda naţională s-a depreciat într-un ritm fără precedent iar mii de oameni şi-au pierdut locurile de muncă.

 

În aproape fiecare vitrină din capitala Reykjavik pot fi zărite afişe cu reduceri masive de preţuri sau chiar cu anunţuri privind vânzarea magazinului. Cu toate acestea, străzile oraşului sunt împânzite de turişti. Proprietarii magazinelor de suveniruri sunt singurii care nu se plâng că le merge rău. În Islanda, turismul pare a fi singurul care câştigă de pe urma crizei. "După părerea mea, aşa este. Numai turismul câştigă, mai ales acum când cursul valutar e foarte bun pentru vizitatorii noştri", afirmă Dora Magnusdottir, şeful departamentului de marketing al Oficiului de Turism.

Mulţi dintre europenii care până acum nu şi-au permis o vacanţă în Islanda au luat cu asalt birourile de turism. Preţul unei camere duble la hotel este de 50-60EUR pe noapte. În schimbul aceleiaşi sume se poate lua masa în doi la un restaurant bun. Mulţi au profitat de ocazia de a vizita Islanda chiar şi în condiţiile unor temperaturi scăzute şi a luminozităţii de doar cinci ore pe zi. La sfârşitul anului 2008, ponderea turiştilor era cu 40% mai mare în raport cu cea din 2007.

Islanda

 

Peisajul neobişnuit al Islandei poate fi bine admirat din autobuz. Mijloacele de transport moderne în care se fac tururile sunt pline ochi. Mai toţi turiştii sunt germani sau englezi. "A fost foarte ieftin; am văzut întâmplător o ofertă în ziar. Cred că are de-a face cu criza economică, altfel nu-mi explic. Am mai vrut să vizitez Islanda, dar abia acum am reuşit. Iar ceea ce am văzut până în momentul de faţă este într-adevăr impresionant", se destăiunie Oscar Endres, din oraşul german Darmstadt.

James, patronul unei cafenele micuţe din centrul oraşului Reykjavik, în care se serveşte toată ziua micul-dejun, spune că localul e plin în ultima vreme. "În iarna asta au fost mai mulţi turişti la Reykjavik, ceea ce e bine. În orice caz, la noi la cafenea se simte. Printre clienţii noştri se numără mult mai mulţi turişti ca înainte", spune James.

O tânără din Germania face, împreună cu două prietene, turul Islandei în două săptămâni, cu rucsacul în spate. "Normal că pentru islandezi e enervant, dar eu şi prietenele mele nu ne-am fi permis excursia asta dacă nu era coroana atât de slabă… Cel mai scump a fost zborul. La Reykjavik preţurile sunt rezonabile dacă locuieşti într-un hostel şi nu ai prea multe pretenţii."

Spre deosebire de alte sectoare economice, turismul încă mai aduce bani la buget şi asigură locuri de muncă. De asemenea, profitabile mai sunt în prezent exporturile şi pescuitul. Toate acestea nu sunt însă decât o picătură într-un ocean. Criza a trimis Islanda la pământ, iar revigorarea economică va fi un proces greoi şi îndelungat. În ţărişoara care cândva se mândrea cu o rată a şomajului extrem de mică au fost desfiinţate circa 13.000 de posturi. Zilnic se înregistzrează câteva sute de noi şomeri.

Autor: Benjamin Eyssel / Claudia Stefan

Deşi turismul înfloreşte, Islanda rămâne la pământ

 

Lasă un răspuns