Gazeta Danemarcei (14.05 – 21.05) : Idealism pragmatic; O limbă nouă în Parlament; Restricție de circulație

0
166

Noua abordare a Danemarcei pe scena mondială se bazează pe „idealism pragmatic”: Ministrul Afacerilor Externe, Lars Løkke Rasmussen, a anunțat o schimbare „istorică” în politica externă și de securitate, trecând de la o abordare „bazată pe valori” la „idealism pragmatic”. Ce înseamnă asta?

Sprijinirea Ucrainei în războiul cu Rusia. Promovarea aderării Ucrainei, Moldovei și Georgiei la Uniunea Europeană.

Consolidarea capacităților de apărare ale Danemarcei. Concentrarea pe apărarea frontierei estice și nordice a NATO în fața Rusiei.

O prezență diplomatică mai puternică în Balcanii Occidentali, Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Kazahstan și Belarus. Prioritate acordată ajutorului pentru dezvoltare în aceste țări. Contracararea influenței rusești.

Menținerea poziției Danemarcei ca superputere globală în tehnologia verde și cea medicală – transformarea într-o țară pionier în tehnologia cuantică.

Contracararea influenței chineze pe scena globală.

Orientare mai redusă în încercarea de a promova valorile daneze în străinătate (de exemplu, abordarea misionară pe care a avut-o până acum în zone precum Africa). Mai multă disponibilitate de a colabora cu țări care nu urmează neapărat aceleași set de valori.

Legile privind cetățenia daneză, integrarea și imigrația

O nouă limbă în Parlamentul Danez?: După curajosul gest al Aki-Matildei Høegh-Dam (membră a Parlamentului Danez), care a decis să vorbească în groenlandeză în plen, prezidiul Parlamentului va decide (pe 14 iunie) dacă ar trebui să angajeze traducători pentru groenlandeză și feroeză, astfel încât toate ședințele parlamentare să fie disponibile în cele trei limbi oficiale ale Regatului Danez.

 

mai mult la :

Gazeta Danemarcei (14.05 – 21.05) Episodul 19 Anul 3


Descoperă mai multe la Islanda 🇮🇸 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns