Islanda devina prima tara din Europa cu un acord de liber – schimb cu China

0
1650


China si Islanda au semnat luni un acord de liber – schimb cu China, devenind prima tara europeana care are o astfel de intelegere comerciala cu cea de-a doua economie ca marime a lumii.

Acest eveniment marcheaza si un pas important in cadrul ambitiilor Chinei de a-si extinde influenta in regiunea Arctica, scrie Associated Press.

Acordul a intervenit la inceputul unei vizite de cinci zile in China a premierului islandez, Johanna Sigurdardottir, ce evidentiaza incercarea tarii sale de a diversifica o economie care a fost afectata dur de criza financiara izbucnita in 2008.

Islanda are o importanta aparte pentru China dat fiind interesul acesteia de a ajunge in regiunea Arctica, unde gheturile care se topesc deschid noi cai navigabile si ar putea conduce la o explozie a exploatarilor de resurse precum gazele naturale, petrolul, diamantele, aurul si fierul, arata AP.

China isi doreste sa obtina statutul de observator permanent in Consiliul Arctic, un organism format din opt tari printre care si Islanda, care decide politica regionala. O decizie finala privind candidatura China urmeaza sa fie anuntata luna viitoare si se bucura de un sprijin puternic, mai ales in perspectiva unor investitii chineze in industria miniera a regiunii.

…  

Islanda devina prima tara din Europa cu un acord de liber – schimb cu China

Lasă un răspuns