Islanda inca poarta stigmatul socurilor economice din urma cu un an

0
2375

La un an dupa ce criza bancara a adus Islanda aproape de faliment national, tara are parte in continuare de cea mai severa recesiune din randul economiilor dezvoltate.

Arni Hallgrimsson si-a pierdut slujba de consultant in relatii publice in momentul in care cele mai mari trei banci islandeze s-au prabusit in toamna anului trecut, lasandu-l fara un loc de munca pentru prima data in ultimii 30 de ani, scrie Bloomberg.

Dupa ce a lucrat vara aceasta ca om de serviciu intr-unul din porturile islandeze, Hallgrimsson a ramas iarasi fara o slujba.

"Cosmarurile se sfarsesc in momentul in care te trezesti, insa acest vis urat se repeta la nesfarsit", spune el. "Am aplicat pentru mai multe joburi care se potrivesc domeniului in care am lucrat si in unele cazuri am ajuns sa fiu printre cei selectati pentru al doilea interviu. In cele din urma insa, nu mi-a fost oferit postul respectiv", explica nu fara regret Hallgrimsson, 53 de ani.

Bursele s-au prabusti cu pana la 97% si peste 780 de companii au fost nevoite sa intre in faliment sub povara datoriilor denominate in valuta, in conditiile in care coroana islandeza s-a depreciat substantial. Consumatorii refuza sa mai contracteze imprumuturi in contextul in care dobanzile din Islanda sunt cele mai mari din Europa, iar bancile internationale resping din start aproape orice forma de creditare.

Johanna Sigurdardottir, cea care a preluat functia de premier al tarii in februarie, si-a pus sperantele in finantarea primita de la Fondul Monetar International, dupa ce cei trei mari creditori islandezi Kaupthing, Landsbanki Islands si Glitnir Banki au acumulat datorii de 80 mld. dolari (53 mld. euro), de 16 ori mai mari decat intreaga economie islandeza. Acum, Sigurdardottir spune ca economia ar putea suferi un nou picaj in conditiile in care discutiile privind conturile de economii detinute de straini in Islanda ar putea intarzia primirea unui ajutor ……

Islanda inca poarta stigmatul socurilor economice din urma cu un an


Descoperă mai multe la Islanda 🇮🇸 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns