Islanda, lăsată să se scufunde

2
2293

Islandsvinir27052006.jpg

Ajutoarele financiare promise de Fondul Monetar Internaţional întârzie să ajungă în ţara cea mai afectată de criza financiară mondială. Deşi situaţia disperată a Islandei ar necesita intervenţii imediate, statele comunitare sabotează, din interese personale, procesul de salvare. "Singurul lucru pe care ţara nu l-a încercat în tentativa de a obţine fondurile necesare a fost acela de a organiza un bake sale (n.a. târg de dulciuri organizat în scopuri caritabile).

În ciuda numeroaselor demersuri făcute şi a disponibilităţii declarate a FMI de a împrumuta Islanda, foarte puţine lucruri s-au materializat până în prezent", scrie săptămânalul german Der Spiegel. Ieri, Fondul Monetar Internaţional a amânat luarea unei decizii cu privire la acordarea unui împrumut de peste 1,6 miliarde de euro, fiind pentru a treia oară când instituţia întârzie să adopte pachetul financiar de salvare a Islandei. Împrumutul a primit undă verde pe 24 octombrie, dar niciun ban n-a ajuns încă la destinaţie.

Presiuni diplomatice Se speculează intens cu privire la motivele ce stau la baza amânărilor succesive operate de FMI în planul de salvare a Islandei de la falimentul generalizat. Presa batavă a sugerat în urmă cu câteva zile că miniştrii finanţelor din Olanda şi Marea Britanie blochează intenţionat pachetul financiar promis de Fond, încercând astfel să forţeze mâna Islandei pentru ca aceasta să returneze depozitele bancare ale cetăţenilor olandezi şi britanici de la Icesave.

Subsidiară a unei bănci islandeze, Icesave "deţine" 1,6 miliarde de euro plasaţi de naţionali olandezi şi peste un miliard de euro depuşi de britanici. În condiţiile falimentului Icesave, returnarea acestor bani este mai mult decât problematică. Uniunea Europeană a anunţat că ar putea oferi un mic împrumut Islandei, însă doar cu condiţia ca "un acord să fie stabilit cu privire la depozitele financiare ale străinilor din băncile islandeze".

"Chiar dacă împrumutul comunitar s-ar realiza, n-ar însemna mai mult decât o picatură în ocean”, scrie Der Spiegel, notând că, pe lângă cele două miliarde de euro promise de FMI, Islanda ar mai avea nevoie de încă patru miliarde. Prea mică pentru un război atât de mare Islanda este în prezent ţara cea mai afectată de criza financiară mondială, din cauza investiţiilor masive operate pe pieţele globale de propriile instituţii bancare.

Căderea sucursalelor străine înfiinţate de băncile islandeze a provocat o criză diplomatică între ţările naţionalilor "păgubiţi" şi Islanda, un stat prea mic ca să gestioneze de unul singur criza masivă de capital a propriilor instituţii financiare. … EVZ


Descoperă mai multe la Islanda 🇮🇸 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

2 COMENTARII

  1. numele meu este stoica marius,proaspat absolventde imbunatatiri funciare si ingineria mediului,universitatea de stiinte agronomice si medicina veterinara bucuresti-romania.tin sa comunic cetatenilor din micul stat sa mai astepte putin pentru ca toate lucrurile vor intra in normalitate.ce pot sa spun de islanda ca este tara visurilor mele alaturi de tarile scandinave,am avut niste amintiri placute la adresa suediei,frumusetea divina si lucrurile pe care le-am avut,si nu le voi uita niciodata,chiar a-si vrea dupa licenta de anul acesta 2009-iunie sa ma stabilesc pentru totdeauna,sa arat ce are romania sa vorbesc cu placere de tara unde m-am nascut,de frumusetile tarii de carpato-danubian nostru de delta si de altele,chiar doresc sa-mi las un numar de telefon pentru a comenta situatia din intreaga lume pe problema recesiunii,si a altor probleme care sunt de scurta durata.tel:0040742.55.16.85.Cu stima si respect pentru toti cetatenii islandei.

  2. numele meu este stoica marius,proaspat absolventde imbunatatiri funciare si ingineria mediului,universitatea de stiinte agronomice si medicina veterinara bucuresti-romania.tin sa comunic cetatenilor din micul stat sa mai astepte putin pentru ca toate lucrurile vor intra in normalitate.ce pot sa spun de islanda ca este tara visurilor mele alaturi de tarile scandinave,am avut niste amintiri placute la adresa suediei,frumusetea divina si lucrurile pe care le-am avut,si nu le voi uita niciodata,chiar a-si vrea dupa licenta de anul acesta 2009-iunie sa ma stabilesc pentru totdeauna,sa arat ce are romania sa vorbesc cu placere de tara unde m-am nascut,de frumusetile tarii de carpato-danubian nostru de delta si de altele,chiar doresc sa-mi las un numar de telefon pentru a comenta situatia din intreaga lume pe problema recesiunii,si a altor probleme care sunt de scurta durata.tel:0040742.55.16.85.Cu stima si respect pentru toti cetatenii islandei.

Lasă un răspuns