Islanda: Monument în memoria primului său ghețar dispărut din cauza încălzirii climatice

0
2203

Islanda va amplasa o placă în memoria ghețarului Okjökull, primul ghețar de pe insulă care a pierdut acest statut din cauza încălzirii climatice care amenință dispariția altor 400 de masive glaciare, scrie AFP.

O placă memorială va fi inaugurată în 18 august pe locul fostului Okjökull („Ghețarul Ok” în islandeză), în vestul insulei, au anunțat cercetători islandezi și de la Universitatea Rice din Statele Unite, care au inițiat acest proiect.

„Este vorba despre primul monument ridicat în onoarea unui ghețar dispărut din cauza schimbărilor climatice din lume”, a declarat Cymene Howe, profesor de antropologie la Universitatea Rice.

Prin această placă cu litere aurite pe care scrie în islandeză și în engleză „O scrisoare pentru viitor”, cercetătorii speră să sensibilizeze populația în fața declinului ghețarilor și a schimbărilor climatice.

„Toți ghețarii noștri vor avea aceeași soartă în cursul următorilor 200 de ani. Acest monument atestă că știm ce se întâmplă și ce trebuie făcut. Doar voi veți știi dacă am făcut-o”, arată acest mesaj adresat generațiilor viitoare.

mai mult la  www.hotnews.ro

Lasă un răspuns