Islanda nu se vinde chinezilor

0
2326

Huang Nubo, miliardarul chinez îndrăgostit de Islanda

Ministrul de Interne islandez a refuzat categoric să dea unda verde vânzării a 300 de kilometri pătraţi din Islanda către un miliardar chinez. Oficialul nu a "înghiţit" povestea chinezului, că s-ar fi îndrăgostit instantaneu de Islanda şi consideră că guvernul chinez vrea să îşi stabilească un cap de pod în nordul extrem pentru a avea un cuvânt de spus la împărţirea resurselor arctice.

Islanda a blocat în ultimul moment încercarea unui miliardar chinez de a cumpăra 300 de kilometri pătraţi din cei 100.000, cât are insula în total. Autorităţile de la Reykjavík se tem că o asemenea concesie ar da Beijingului un avanpost important în Atlanticul de Nord, scrie "Financial Times". Ögmundur Jónasson, ministrul de Interne al ţării, a respins vineri oficial cererea lui Huang Nubo, unul dintre cei mai bogaţi chinezi. Chinezul se oferise să dea zece milioane de dolari pentru pământ şi să facă investiţii de 200 de milioane de dolari.

Miliardarul-poet a povestit că a dezvoltat o febleţe pentru Islanda din timpurile în care studia la Beijing şi avea un coleg de cameră islandez. După absolvire, Huang a lucrat pentru departamentul de propagandă al partidului comunist şi apoi în Ministerul Construcţiilor. Apoi, la începutul anilor 90, a înfiinţat compania de turism Zhongkun. A pus piciorul pentru prima dată în Islanda abia anul trecut, dar a declarat că s-a îndrăgostit instantaneu de această ţară.

Fără precedente periculoase


Nu l-a convins pe ministrul de Interne. Ministrul a explicat că o asemenea afacere ar încălca legile privind investiţiile referitoare la companiile non-europene. Iar a face o excepţie de la lege în acest caz ar stabili "un precedent periculos", a declarat el pentru "Financial Times".

Jónasson este de părere şi că un stat nu ar trebui să-şi vândă bunurile nici măcar într-un moment în care economia este slăbită. "Când o naţiune are probleme, moneda este slabă, e momentul să te păzeşti de cei care încearcă să cumpere resursele naţionale ieftin", spune premierul. Mai mulţi experţi islandezi au apreciat că, prin această mişcare, China ar dori să aibă un cuvânt de spus în regiunea Arcticii şi în cursa pentru rersursele energetice (petrol şi gaze naturale) şi noile căi de navigaţie ce devin accesibile odată cu topirea gheţurilor.

Ministrul de Interne s-a opus ofertei miliardarului, în ciuda faptului că propunerea avea sprijinul tacit al preşedintelui islandez, pe cel al premierului şi pe cel al miniştrilor de Externe şi de Economie. În asemenea chestiuni decide însă Ministerul de Interne.

Iar Jónasson a avertizat că, în acest moment, China cumpără peste tot în lume pământ. Huang Nubo a explicat că dorea să cumpere pământul islandez pentru a construi o staţiune de agrement. Pământul pe care dorea să-l achiziţioneze nu este fertil, dar se află în imediata apropiere a unui port important, ceea ce ar fi ridicat probleme de securitate, potrivit unor oficiali islandezi. În septembrie, Huang declarase pentru FT că va renunţa la investiţie dacă se va lovi de opoziţia autorităţilor islandeze. El a avertizat totuşi că o asemenea opoziţie va da un semnal negativ altor investitori chinezi.

"Prejudecată faţă de chinezi"

Vestea a fost primită rău de miliardar. "Refuzul reflectă mediul de investiţii incorect şi parohial cu care se confruntă companiile chineze în străinătate", a declarat Huang pentru "China Daily". Pierderea este şi una pentru chinezi, şi una pentru islandezi.Huang a mai acuzat Occidentul că face nedrept presiuni asupra Beijingului să îşi deschidă mai mult piaţa internă, în timp ce acelaşi Occident blochează investiţiile chineze.
După ce a dat faliment în 2008, Islanda se află în prezent în plin proces de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană

….. Islanda nu se vinde chinezilor

Lasă un răspuns