Islanda, a doua ţară din Europa care iese la urne în timpul pandemiei covid-19, votează sâmbătă în alegeri prezidenţiale în care preşedintele în exerciţiu Gudni Johannesson este ultrafavorit în vederea obţinerii unui al doilea mandat, relatează AFP.

În regimul parlamentar de pe insula nordică, preşedintele islandez, ales într-un mandat de patru ani, are în realitate un rol esenţialmente protocolar.

El are o singură putere veritabilă în sistemul politic, o putere importantă, şi anume are dreptul constituţional de a bloca promulgarea unei legi şi de a o supune unui referendum.

Este pentru prima oară în istoria tinerei republici când un opozant îl înfruntă pe un şef al statului la sfârşitul primului mandat, şi anume candidatul dreptei Gudmundur Franklin Jonsson, apropiat liniei naţionaliste. Şanse sale sunt însă aproape nule.

În acest scutin cu un singur tur, într-o ţară cu 365.000 de locuitori, sondajele realizate de la începutul lui iunie îl creditează pe Johannesson, un universitar fără etichetă politică, în vârstă de 52 de ani, cu o victorie fără apel de peste 90% din intenţiile de vot.

mai mult la  /www.news.ro/

Lasă un răspuns