Islanda: Președintele Grimsson renunță în cele din urmă să candideze pentru un al șaselea mandat

0
2032

Președintele islandez Olafur Ragnar Grimsson, care ezita de luni de zile să ofere un răspuns clar în ceea ce privește intențiile sale pentru alegerile prezidențiale din iunie, a anunțat în cele din urmă luni că nu va mai fi candidat la propria sa succesiune, informează AFP.
Șeful statului islandez, 72 de ani, care ocupă acest post de 20 de ani, adică de cinci mandate, și-a făcut publică, într-un comunicat, ‘decizia de a nu candida pentru realegerea sa’.
După ce anunțase la 1 ianuarie că se la retrage din politică, la 18 aprilie Grimsson a declarat că va candida pentru un nou mandat de patru ani, invocând nevoia de stabilitate politică în vremuri tulburi.
olafuras-ragnaras-grimssonas-67385030

De data aceasta, el estimează că dezbaterea politică se derulează ‘în mod mai tradițional și pașnic’.
Scrutinul prezidențial din Islanda se derulează într-un singur tur, prevăzut să aibă loc în 25 iunie, iar actualul șef al statului islandez era dat drept favorit în sondaje.
Ezitările lui Grimsson sunt cauzate în mare parte de criza provocată de publicarea ‘Panama Papers’, anchetă jurnalistică potrivit căreia circa 600 de cetățeni islandezi dețineau bani în paradisuri fiscale.
‘Panama Papers’ au dus la destituirea premierului de centru-dreapta Sigmundur David Gunnlaugsson, care avea, împreună cu viitoarea sa soție, o societate în Insulele Virgine britanice.
Ulterior, președintele a fost afectat indirect de scandal, prin intermediul propriei sale soții, Dorrit Moussaieff, israelo-britanică. Cuplul afirmă că are finanțele complet separate și declarate cum se cuvine la fisc.
Retragerea lui Grimsson lasă în cursă doi candidați principali: conservatorul David Oddsson, fost premier (1991-2004) și guvernator al băncii centrale, 68 de ani, de care islandezii își amintesc ca având un rol important în criza economică fără precedent provocată de prăbușirea, în 2008, a trei bănci importante ale țării, și rivalul său, Gudni Johannesson, istoric de 47 de ani și fin cunoscător al vieții politice islandeze, neafiliat niciunui partid.
AGERPRES/(AS — autor: Adriana Matcovschi, editor: Vicențiu Purcărea, editor online: Simona Aruștei)

Lasă un răspuns