Islanda, un paradis langa Cercul Polar

0
2017

Atunci când canicula face ravagii, pregăteşte-te pentru un concediu de vis în Islanda. Vulcanii, gheizerele şi peisajele incredibile te vor face să crezi că eşti un personaj din poveştile nordice.

Populaţia Islandei este cu puţin mai mare decât cea a oraşelor Cluj, Iaşi sau Timişoara. Cu toate acestea, cei 320.000 de locuitori se pot mândri cu o economie performantă, cu practicarea unor sporturi de iarnă la nivel de top şi cu una dintre cele mai bune reprezentative de handbal masculin din lume.

Ţara vulcanilor

În primăvara anului 2011, vulcanul islandez Grimsvotn a erupt, iar cenuşa aruncată în aer a perturbat traficul aerian în toată Europa, cauzând o uşoară contractare a economiilor unor ţări lovite de criză. Conform businessinsider.com, vulcanul Hekla era supranumit, în Evul Mediu, „Poarta infernului". Ultima erupţie a vulcanului a avut loc în anul 2000. Norii de cenuşă au ajuns până la Helsinki, în capitala Finlandei, iar urme de cenuşă au fost descoperite până şi pe teritoriul Germaniei. Paradoxal însă, când un vulcan erupe în Islanda, turismul creşte cu câteva procente.

Îmbracă-te gros

Când Bucureştii se topesc la peste 40 de grade Celsius, o vacanţa în Islanda pare alegerea perfectă. Însă trebuie să te îmbraci cu haine groase, mai ales dacă vrei să te plimbi prin Reykjavik în timpul serii. Temperatura medie în luna iulie este de 10-13 grade Celsius. În zilele călduroase, temperatura poate ajunge la 20-25 de grade Celsius. Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Islanda a fost cea de 30,5 grade Celsius în 1939. Islandezii se bucură de aproximativ 1.300 de ore însorite pe an, o cifră similară cu cea înregistrată în Scoţia sau Irlanda.

O ţară a artelor

Ţara gheizerelor oferă privelişti de vis. Dacă „Stăpânul inelelor" ar fi fost filmat în Islanda, peisajele ar fi putut fi cel puţin la fel de fascinante precum cele din Noua Zeelandă. Se spune că o capitală este oglinda perfectă a ţării pe care o reprezintă. Reykjavik este un oraş cochet, incredibil de curat şi deţine un mare număr de artişti, comparativ cu numărul locuitorilor. Pe mulţi dintre ei îi poţi întâlni în barurile oraşului. Islanda pare un festival în sine şi este ţara perfectă pentru cei pasionaţi de artă şi pentru cei dornici de relaxare.

Primul contact

După cum relata Răzvan Marc în romanialibera.ro, cele mai ieftine bilete de avion sunt cele pentru zborurile din Paris sau Londra,. Aeroportul este situat în apropierea capitalei, iar drumul până în oraş şerpuieşte printre câmpurile de lavă întărită şi fermele mici ca din poveşti. Islanda te poate fermeca din primele clipe. Pentru orientare în Reykjavik, poţia lua tot timpul ca reper biserica din centrul oraşului, care este cea mai înaltă clădire şi se vede de peste tot.

Islanda, un paradis langa Cercul Polar

Lasă un răspuns