Islandezii au votat pentru schimbare la alegerile legislative de sâmbătă

0
1879

Islandezii au votat pentru schimbare la alegerile legislative de sâmbătăLoviţi în plin de criza economică, islandezii au votat sâmbătă pentru schimbare. După 18 ani de guvernare partidul conservator spune adio puterii, fiind consideratt de populaţie ca principalul vinovat pentru criza economică în care a ajuns ţara după ani de prosperitate.

Rezultatele parţiale furnizate de Comisia Electorală arată că alianţa de stânga a obţinut majoritatea parlamentară cu peste 52% din voturi. Partidul Independenţei a fost sancţionat dur la urne. Guvernul conservator a fost forţat să demisioneze în lun ianuarie ca urmare a unor ample proteste de stradă, acuzat că a târât ţara într-o criză economică fără precedent după ani de prosperitate.

Partidul Social-Democrat şi Mişcarea Stânga-Ecologistă au format cabinetul interimar şi promiseseră că vor continua în această formulă dacă vor obţine majoritatea parlamentară. Din coaliţie nu lipsesc însă divergenţele. Social-democraţii militează pentru aderarea la Uniunea Europeană şi trecerea la euro, în vreme ce aliaţii lor sunt rezervaţi.

Lasă un răspuns