McCriză în Islanda

0
2688

Toate cele trei restaurante care operează în Islanda sub franciza McDonald’s au fost închise „definitiv” la finele săptămânii trecute, din cauza crizei financiare care afectează această ţară. Islanda se alătură astfel listei tot mai lungi a naţiunilor europene care nu mai au pe teritoriul lor nici un restaurant McDonald’s, în compania unor ţări precum Albania şi Bosnia-Herţegovina.

Jon Ogmundsson, patronul firmei Lyst, care gestiona restaurantele, spune că, urmare a deprecierii coroanei islandeze, costurile de operare deveniseră prohibitive. „Pentru un kilogram de ceapă, importată din Germania, plăteam echivalentul unei sticle de whisky bun”, a exemplificat el. Majoritatea produselor alimentare necesare, ba chiar şi a celor nealimentare, precum ambalajele, erau importate, în condiţiile în care Islanda nu le poate produce, a adăugat Ogmundsson.

În consecinţă, Lyst a decis să renunţe la franciză şi să transforme McDonald’s-urile în restaurante tot de tip „fast food”, dar care vor folosi ingrediente mai ieftine, produse local. Sâmbătă, în ultima zi, islandezii au luat cu asalt cele trei restaurante, provocând congestii rutiere lângă cel din capitala Reykjavik, care funcţiona şi în regim „drive-in”…. Cotidianul

McCriză în Islanda

Lasă un răspuns