Mii de islandezi cer in strada demisia guvernului

0
2029

Peste 5.000 de persoane s-au adunat – sambata, in jurul orei 18h00 GMT – pe strazile capitalei Islandei, Reykjavik, pentru a-si exprima protestul impotriva guvernului care nu a stiut sa evite prabusirea economiei islandeze, informeaza AFP. Islanda, mica insula cu 320.000 de locuitori, care nu este membra a Uniunii Europene, care si-a bazat prosperitatea pe un sector bancar hipertrofiat, si-a vazut economia ruinata din cauza crizei internationale din toamna. Manifestantii cereau o noua republica, o noua Constitutie, separarea puterii executive de cea judiciara. Ei au primit pozitiv anuntul premierului conservator Geir Haarde ca va organiza alegeri anticipate, dar cu scepticism promisiunea acestuia ca va incerca sa redreseze tara.
Inca din octombrie 2008, manifestatiile aduna sute si mii de persoane in fiecare week-end in capitala islandeza. Pentru a evita violentele, organizatorii manifestatiei de sambata i-au indemnat pe participanti sa puna capat adunarii la ora 20h00 GMT.
Mandatul guvernului – care reuneste Partidul Independentei (conservator) si Partidul Social-Democrat – trebuia sa se incheie in 2011. Dar premierul Geir Haarde (57 ani) a anuntat vineri organizarea alegerilor anticipate in 9 mai, la care el nu va mai candida din motive de sanatate


Descoperă mai multe la Islanda 🇮🇸 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns