Noi proteste violente in Islanda

0
1987


Cel putin 13 persoane au fost arestate, in seara de miercuri spre joi, in capitala islandeza Reykjavik, in timpul unui nou protest violent in care demonstrantii nemultumiti de efectele crizei economice au cerut demisia guvernului de coalitie condus de Geir Haarde. Premierul conservator, care guverneaza in coalitie cu partidul social-democrat, a refuzat sa demisioneze, imediat dupa ce a fost la un pas de a fi atacat de manifestanti.

In timpul protestelor, limuzina in care se afla Haarde a fost inconjurata de demonstranti furiosi, care au batut in caroserie si au lovit autoturismul cu oua, liderul guvernului fiind salvat in ultimul moment de fortele de ordine. Cei circa 3.000 de manifestanti, infuriati de modul in care executivul a gestionat criza financiara, devenita acum o criza economica cu efecte sociale insemnate, au atacat cu oua, vopsea si iaurt si cladirea Parlamentului islandez, in timpul primei sesiuni convocate pentru acest an.

Demonstrantii au coplesit fortele de ordine din jurul legislativului, au blocat intrarile, insa nu au patruns in interiorul cladirii. Islanda, stat aflat in afara Uniunii Europene, se confrunta cu efecte dramatice ale crizei financiare si economice. somajul, care pana nu demult era cvasiinexistent, inregistreaza cresteri substantiale aproape zilnic.

Desi primele trei cele mai importante banci ale tarii au fost nationalizate pentru a nu intra in faliment, prognozele economice arata ca, in cel mai bun caz, economia insulei cu 320.000 de locuitori va inregistra o scadere de peste 5%.

Noi proteste violente in Islanda Romania Libera

..Vezi stirea local

Lasă un răspuns