Olli Rehn: Islanda ar fi un candidat ideal la UE

0
1753

Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a declarat intr-un interviu pentru EurActiv ca are o pozitie favorabila pentru o eventuala integrare a Islandei in Uniune. Pozitia sa poate sa fie o surpriza neplacuta pentru liderii europeni care nu au luat in calcul Islanda pana acum, dar una placuta pentru politicienii islandezi care au considerat ca tara lor ar fi gestionat mult mai bine criza daca ar fi fost membra a Uniunii.

Islanda s-a tinut departe de Uniunea Europeana, pana la inceperea crizei, opinia dominanta din insula fiind aceea ca UE nu este o solutie viabila pentru viitor. Dupa ce tara a fost lovita de criza, iar bancile locale au avut de suferit, numeroase voci au apreciat ca, pana la urma, "dracul" nu este atat e negru. Ba chiar mai mult, statutul de membru ar fi constituit un grad de protectie in plus.

Islanda este in schimb membra a EFTA, asociatie din care face in prezent parte alaturi de Norvegia, Elvetia si Liechtenstein. EFTA a fost creata in trecut de Marea Britanie, ca o alternativa la UE. Dupa admiterea Marii Britanii in Uniune, EFTA si-a continuat existenta, diferite state retragandu-se deoarece au fost admise in Uniune, iar altele noi au intrat. EFTA a servit ca exemplu pentru tarile din Est, fiind o anticamera a integrarii in UE. Exemplul cel mai bun este CEFTA, din care a facut parte si Romania (organism care exista si in prezent, desi membrii sai fondatori sunt in UE). Un alt exemplu este BAFTA, compusa din cele trei tari baltice, dar desfiintata cand toate trei au intrat in UE….Capital

Lasă un răspuns