Peste 65% dintre islandezi vor lansarea negocierilor pentru aderarea la UE

0
2135


Mai mult de 65% dintre islandezi sunt în favoarea lansării negocierilor pentru aderarea ţării lor la Uniunea Europeană, o problemă care divizează guvernul de coaliţie, arată un sondaj dat publicităţii sâmbătă, citat de AFP.

Potrivit studiului realizat de institutul Capcent pentru ziarul Morgunbladid pe un eşantion de 650 de persoane, 65,5% dintre islandezi doresc începerea negocierilor de aderare, faţă de 19,7% care se opun.

"Nu avem nevoie de un referendum asupra acestui subiect", a declarat pentru cotidian Jon Steindor Valdimarsson, liderul Federaţiei Industiilor Islandeze, care sprijină aderarea la blocul european. În această săptămână, premierul liberal Geir Haarde a propus organizarea unei consultări populare în aces sens.

La rândul său, ministrul isldandez de externe Ingibjorg Solrun Gisladottir a avertizat că Partidul Social-Democrat (proeuropean), din care face parte, se va retrage din coaliţia bipartită dacă formaţiunea lui Haarde nu va accepta să lanseze demersurile în vederea aderării până la sfârşitul lunii ianuarie.

Gisladottir a declarat sâmbătă pentru Morgunbladid că orice referendum privind depunerea candidaturii ţării la UE ar trebui organizat în acelaşi timp cu alegerile generale şi că acest dublu scrutin ar putea fi convocat în aprilie sau mai 2009.

Haarde, a cărui ţară a resimţit puternic efectele crizei financiare mondiale, se opune vehement organizării unor alegeri generale anticipate. În mod normal, noi alegeri ar trebui convocate în 2011. NewsIn


Descoperă mai multe la Islanda 🇮🇸 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns