Premieră: Partidul Piraților, în Parlamentul islandez

0
1980


“Piratar”, Partidul Piraților din Islanda, a reușit să intre în Parlamentul național. Este o premieră pentru această mișcare transfrontalieră care se organizează tot mai bine. Există deja asemenea formațiuni în peste 60 de state. În Europa, Partidele Piraţilor sunt în continuă creştere de popularitate. Ideologia e relativ asemănătoare: pirații cer transparența vieții politicii și o partajare liberă a fișierelor pe Internet.

Este pentru prima dată că  Partidul Piraţilor intră într-un parlament naţional. Formaţiunea din Islanda a reuşit după alegerile parlamentare de sâmbătă să treacă pragul electoral de 5% şi să obţină 3 mandate din cele 63 ale Legislativului islandez.

“Piraţii” din Islanda sunt relativ “tineri” faţă de formaţiunile similare din Suedia ori din Germania. Primul partid de acest tip a fost cel din Suedia, înfiinţat în 2006. În 2009, avea deja doi aleşi europeni. Cel din Islanda a fost creat în noiembrie anul trecut şi a reuşit deja să obţină 5,1% dintre sufragii şi trei deputaţi în Parlamentul de la Reykjavík. Campania sa electorală s-a desfăşurat în mare parte pe Internet, piraţii criticând în special intruziunea companiilor în viaţa politică.

mai mult :

http://m.rfi.ro/articol/stiri/premiera-partidul-piratilor-parlamentul-islandez

Lasă un răspuns