Presedintele in functie al Islandei, Olafur Ragnar Grimsson, a obtinut un nou mandat

0
1881


După numărarea buletinelor de vot în cinci din cele şase circumscripţii electorale, actualul preşedinte a obţinut 52,5 la sută din voturi, în timp ce adversara sa Thora Arnorsdottir – jurnalistă de televiziune în vârstă de 37 de ani, a primit 33,2 la sută din voturi.

Preşedintele în funcţie Olafur Ragnar Grimsson a obţinut un nou mandat în urma scrutinului desfăşurat sâmbătă în Islanda, conform rezuiltatelor oficiale parţiale, relatează AFP.

După numărarea buletinelor de vot în cinci din cele şase circumscripţii electorale, actualul preşedinte a obţinut 52,5 la sută din voturi. Adversara sa, Thora Arnorsdottir – jurnalistă de televiziune în vârstă de 37 de ani, fără experienţă politică – a primit 33,2 la sută din voturi.

Aproximativ 236.000 de islandezi au fost chemaţi la urne pentru desemnarea preşedintelui ţării.

În vârstă de 69 de ani, Grimsson declara în ianuarie că nu va candida pentru al cincilea mandat de preşedinte, iar sondajele prefigurau o victorie a Thorei Arnorsdottir. Însă, în martie, 30.000 de islandezi – 10 la sută din populaţie – au semnat o petiţie în favoarea preşedintelui în funcţie, iar acesta s-a lăsat convins să candideze pentru un nou mandat de patru ani.

Olafur Ragnar Grimsson ocupă din 1996 funcţia de preşedinte. Această funcţie are mai mult caracter onorific, prerogativele executive fiind deţinute exclusiv de Guvern.

Presedintele in functie al Islandei, Olafur Ragnar Grimsson, a obtinut un nou mandat

Lasă un răspuns