Români prinşi la cerşit, obligaţi să părăsească Islanda

0
1747

Circa 30 de cetăţeni români, inclusiv un copil, despre care poliţiştii islandezi susţin că ar fi fost aduşi de reţele de crimă organizată şi obligaţi să cerşească, au acceptat oferta autorităţilor de a pleca de bunăvoie din Islanda, relatează publicaţia electronică Iceland Review Online.

Cetăţenii români fuseseră văzuţi, în ultimele săptămâni, în faţa băcăniilor din Reykjavik, unde cântau la diferite instrumente muzicale cerând, în schimb, bani. Potrivit publicaţiei, aceleaşi persoane fuseseră văzute cerşind pe străzile din Oslo şi Copenhaga.

Jon H. B. Snorrason, comandant adjunct al poliţiei din capitala islandeză,cei 30 trăiau în condiţii de sărăcie extremă, la Reyjkavik.

“Dormeau în parcurile publice din capitală(…) şi nu aveau nici o posibilitate de ase întreţine”, a spusSnorrason.

Oficialul a explicat că poliţiştii au fost informaţi de către omologii lor din Danemarca şi Norvegia că aceştia ar fi putut fi trimişi în ţările nordice de către reţele de crimă organizată din România, fiind obligaţi să cerşească.

Românii nu aveau bani suficienţi pentru a putea călători în afara Islandei, astfel încât autorităţile de la Reykjavik vor suporta costurile de transport. Poliţia a precizat că românii nu au fost expulzaţi. Acestora li s-a propus să părăsească ţara de bunăvoie, ofertă pe care au acceptat-o.

Cetăţenii tomâni au dreptul de a locui în Islanda timp de maximum trei luni însă autorităţile le pot cere să părăsească ţara în cazul în care nu pot dovedi că au mijloacele necesare pentru a se întreţine financiar sau căvor părăsi Islanda la finalul perioadei de trei luni.

sursa : Mediafax.ro

Lasă un răspuns