Scriitorii care vin din frig | Islanda

0
1872


Indridason, plasat saptamana trecuta pe locul doi cu volumul Hypothermie (Editura Metailie), a tasnit acum in frunte". 14.000 de exemplare epuizate intr-o saptamana.

….Roman pastelat si melancolic, strain de trepidatia "politistelor" obisnuite, Hypothermia ne transporta intr-o toamna la Reykjavik si in imprejurimile sale. Maria, cincuagenara, este descoperita spanzurata in cabana ei de pe malul lavului Thingvellir de catre cea mai buna prietena a sa, Karen. Dupa autopsie, politia ajunge la concluzia ca este vorba despre o sinucidere. Nu dupa multa vreme, Erlendur primeste vizita lui Karen, care ii marturiseste ca Maria nu era genul de femeie care sa-si puna capat zilelor (ipoteza care se intalneste cu propriile intuitii ale inspectorului) si, in plus, ii pune la dispozitie o caseta audio care contine inregistrarea unei intalniri a Mariei cu un medium, la care aceasta se dusese ca s-o intalneasca pe defuncta sa mama, care ii promisese ca ii va da un semn din lumea de dincolo. Erlendur reia ancheta, desi nu dispunea de niciun element suspect, si, incet-incet, descopera mai multe piste: fostul sot al Mariei avusese un trecut agitat si incepuse o legatura amoroasa cu o fosta iubita, era plin de datorii, iar Maria insasi era posesoarea unei serioase averi. O intriga paralela ne descrie disparitia, cu 30 de ani in urma, a unui cuplu aflat la plimbare pe malurile lacului. Si, de aici, tema subiacenta a romanului, care pune in discutie problema existentei fantomelor, in care islandezii continua sa creada. Cu obstinatie, rationalul Elendur se vas stradui sa dialogheze cu umbrele mortilor si cu proprii demoni, oferind o rezolvare uluitoare a misterului crimei……

Am amintit cugetarea a lui Indridason ca sa revin, cumva, la prezumtia din randurile liminare ale acestui articol. Nu cumva lipsa de gust pentru romane politiste a publicului nostru (si reprezentarea destul de firava a genului la noi) sunt, intre altele, si o consecinta a faptului ca, vreme de cincizeci de ani, nu prea am avut, oficial, cunostinta de crimele din societatea noastra?….

BESTSELLER INTERNATIONAL/ Scriitorii care vin din frig


Descoperă mai multe la Islanda 🇮🇸 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns