Scurta istorie a revolutiei pasnice din Islanda (VIDEO)

0
1754


Despre primavara araba ati auzit sigur, dar cat stiti despre revolutia pasnica intamplata in Islanda?
In Islanda, populatia a facut guvernul sa demisioneze, bancile au fost nationalizate, s-a decis neplata datoriei catre Marea Britanie si Olanda din cauza proastelor lor politici financiare si s-a incercat crearea unei adunari populare pentru regandirea Constitutiei. Si toate astea s-au intamplat in mod pasnic.

 
2008: A fost nationalizata principala banca a tarii. Moneda se prabuseste, bursa isi suspenda activitatea. Tara este in faliment.

 
2009: Protestele de strada duc la convocarea alegerilor anticipate si la demisia primului ministru, iar activitatea Guvernului este blocata. Continua situatia economica nefavorabila.
Prin lege, se propune rambursarea datoriei faţă de Marea Britanie  şi Ţările de Jos, prin plata a 3.500 de milioane de euro, suma pe care toate familiile islandeze trebuie sa o achite lunar pentru următorii 15 ani la 5,5% dobândă.

 
2010: Oamenii ies  în stradă şi cer să li se prezinte legea referendumului.

În ianuarie 2010, preşedintele, care refuzase sa o ratifice, anunţă că vor exista consultări.

Referendumul a avut loc în martie şi a spus NU in proportie de 93% achitarii datoriei.
Guvernul a demarat o investigaţie pentru a-i depista pe cei vinovati de intrarea tarii in criza. Si a inceput prin arestarea mai multor bancheri şi directori de top. Interpol a emis un ordin. Toti bancherii implicati părăsesc ţara.

mai multe la :

Lasă un răspuns