Stiinta – Romania va coopera cu Islanda

0
2293

Romania si Islanda vor coopera in scopul valorificarii resurselor geotermale ale Romaniei, domeniu “de excelenta” pentru Islanda, au stabilit ministrii de Externe din cele doua tari.
Decizia a fost luata cu prilejul vizitei la Bucuresti a sefului diplomatiei islandeze, Ossur Skarpheoinsson si a intalnirii avute cu omologul sau roman, Teodor Baconschi.
„Pentru a prelua ce e mai bun in Islanda, trebuie sa ne concentram pe cateva proiecte de energie geotermica, pe care am vrea sa le dezvoltam in vestul Romaniei, in Banat”, a declarat ministrul Baconschi.
Islanda obtine pana la 80 la suta din energia sa din surse geotermale, care sunt valorificate atat pentru incalzire cat si pentru a produce electricitate. Islanda a lansat anul trecut proiectul de instalare a unui cablu submarin, prin care sa livreze energie catre Europa Occidentala. Printre tarile care ar cumpara electricitate din Islanda s-ar numara Norvegia, Marea Britanie, Olanda si Germania.
Islanda ar putea exporta energie electrica, produsa in surse geotermale, in valoare de 320 de milioane de euro pe an.
Spre deosebire de alte tari europene, mai putin favorizate, in Islanda resursele geotermale sunt la temperaturi de sute de grade Celsius, ceea ce permite valorificarea lor cu mare randament.

Sursa: green-report.ro
…  

Stiinta – Romania va coopera cu Islanda

Lasă un răspuns