Stiri de la ASCRID.org

0
2327

Greva portocalie din Lækjartorgi ora 15:00 25/01/2009

Acum cateva ore s-a terminat o noua greva a populatiei din Islanda.
Persoanele in numar de peste 200 persoane s-au adunat la ora 15:00 la Lækjartorgi in fata Ministerului de Justitie din Reykjavik (vezi foto si video pe www.ascrid.org) unde au urmarit discursurile a catorva reprezentanti (unii lideri studenti) foarte tineri care si-au expus parerile legate de criza din Islanda si schimbarile care trebuiesc sa ia loc pentru imbunatatirea vietii in Islanda.
Pe tot parcursul grevei manifestantii au vorbit si au scandat civilizat fara incidente.
Dupa discursurile din Lækjartorgi greva s-a mutat in Piata Parlamentului din Austurvelli.Un grup de ~30 de oameni mentinea atmosfera inarmati cu tigai,lemne,tobe,fluiere si alte instrumente pentru a face zgomot si a atrage atentia.In perioada foarte scurta numarul celor care se aflau in piata a crescut din nou la ~200, unii din simpla curioziate altii pentru a sustine, dar si foarte multi fotografi,televiziuni si ziaristi.O parte din manifestanti aveau dupa cum vedeti si in imagini, cagule pe fata si f multi purtau fulare portocalii ( daruite gratuit de o persoana mai in varsta) ca simbol al grevei.Pe pascursul scandarilor anti-guvern circulatia a fost blogata de manifestanti iar politia nu a intervenit.Au trecut prin fata lor 2 masini de politie care s-au retras intr-o parcare si urmareau ca sa nu apara incidente.Au stat o perioada si vazand ca nu sunt incidente au plecat.
In fotografii puteti vedea peretii murdari ai Parlamentului ,semne de acum cateva zile ale manifestantilor care au aruncat cu baloane de vopsea rosie sau albastra.Se pare ca nu au avut timp sa-i curete cineva.
Ar fi multe de spus…oricum am ramas impresionat de coalizarea tuturor care veneau la aceasta greva,de daruirea in a-si sustine parerile si scandarile in mod civilizat.Efectul acestor greve incep deja sa apara.Unii ministri si-au dat demisia si probabil si altii vor urma.Ceea ce era de asteptat s-a adeverit : pe 9 mai vor fi din nou alegeri.Demonstrantii au mai castigat o batalie.Vom vedea in viitor ce va mai fi.

Ministrul Comertului Islandez,conducerea si directorul FSA demisioneaza. 25/01/2009

Bjorgvin G. Sigurdsson, Ministrul Comertului din Islanda a demisionat din postul sau.In acelasi timp a anuntat ca directorul Autoritatii Supervizoare Financiare Islandeze Jonas Fr. Jonsson si conducerea au demisionat.

Demisia liderului Islandez al Comertului Ministrul Sigurdsson. 25/01/2009

PM islandez Haarde a spus ca demisia lui Bjorgvin Sigurdssona nu era un act necesar.

Nou website de bucatarie islandeza lansat. 25/01/2009 | 11:00

Corespondentul BBC Brian Hanrahan a vorbit ion Islanda. 25/01/2009 | 11:00

Ministrul Islandez al Comertului,Bjorgvin Sigurdsson demisioneaza 25/01/2009

Bjorgvin Sigurdsson, Ministrul comertului din Islanda a demisionat.

Portocaliul calmeaza strazile din Reykjavik ? 25/01/2009

O noua miscare de protest a inceput in Islanda.MBL raporteaza:Protestatarii portocalii.O declaratie de la grup spune ca "Portocaliul" este un grup pacifist de protestatari,facuta de persoanele care opun violentei de de zilele trecute.

Lasă un răspuns