Agentiile de evaluare au redus ratigul de credit al Islandei

0
1873

Agentiile de evaluare financiara au redus ratingul de credit al Islandei, dupa ce guvernul acestei tari a salvat a treia mare banca de pe piata pe fondul intensificarii crizei financiare globale, scrie Bloomberg. La o diferenta de 24 de ore, Standard & Poor’s si Fitch Ratings au redus ratingul tarii, iar Moody’s Investors Service a pus ratingul Aa1 sub observatie pentru o posibila reducere. Fitch a redus recent ratingul de credit al Islandei pentru datoriile pe termen lung in valuta la A- de la A + si a declarat ca ratingul ramane sub observatie pentru o noua reducere.

Pe 29 septembrie, S&P a redus ratingul Islandei pentru datoriile pe termen lung in valuta la A- si a declarat, de asemenea, ca acesta ar putea suferi o noua reducere. Pe 29 septembrie, Islanda a anuntat ca preia o participatie de 75% din cadrul Glitnir Bank, cu o istorie de 104 ani, in urma unor investitii de 600 mil. euro, dupa ce firma nu a mai putut obtine finantare pe termen scurt.

Salvarea survine in urma unei serii de programe similare lansate in Europa pe fondul crizei financiare globale. Glitnir si Kaupthing Bank, cea mai mare banca a Islandei, au finantat achizitii si alte investitii in Europa de Nord prin atragerea de surse de pe pietele monetare, si nu prin utilizarea depozitelor clientilor… ZF

Lasă un răspuns