Guvernul islandez a nationalizat a doua mare banca a tarii

0
1860

Landsbanki, cea de-a doua mare banca din Islanda, a fost nationalizata marti, dupa ce Parlamentul a aprobat o lege prin care permite autoritatilor sa preia controlul asupra companiilor publice din sectorul serviciilor financiare, potrivit Financial Times. Autoritatea de supraveghere financiara din Islanda a eliberat din functie conducerea bancii si a numit un administrator care sa conduca operatiunile grupului pana guvernul va stabiliza sistemul financiar al tarii.

Actiunea guvernului islandez va proteja Landsbanki de creditori. In urma cu o saptamana, banca Glitnir a fost nationalizata, aceasta confruntandu-se cu probleme financiare in ultima perioada si ar fi dat faliment daca autoritatile nu ar fi intervenit.

Sucursalele Landsbanki isi vor continua activitatea ca pana in prezent, autoritatea de reglementare financiara anuntand ca depozitele clientilor au fost garantate in totalitate.

Nationalizarea Landsbanki ar putea insa alarma clientii Icesave, divizia britanica a bancii islandeze, care nu au mai putut efectua retrageri marti.

Moneda nationala a Islandei s-a depreciat luni cu pana la 45% fata de euro, economia acestei tari fiind la un pas de colaps….Hotnews

Lasă un răspuns