Asteptam investitori din Islanda

0
2112

Presedintele Islandei, Olafur Ragnar Grimsson, impreuna cu 15 investitori, intentioneaza sa vina in Romania, la inceputul toamnei, pentru a extinde relatiile comerciale intre cele doua state.

"Am planuit sa vin in Romania luna viitoare dar, din cauza situatiei actuale, am amanat vizita. In ultimii cinci-sase ani am patruns in tarile Europei Centrale si de Est si am dezvotat legaturi cu tari ca Romania, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Slovenia si Ucraina", a spus Grimsson, vineri, la primirea unei delegatii de jurnalisti din Romania, Bulgaria si Serbia, la resedinta sa din Rehkjavik.

Presedintele a precizat ca exista o cooperare dinamica in relatia cu Romania, pe care doreste sa o extinda si sa o dezvolte avand in vedere experienta Islandei in anumite domenii.

Jonas Tryggvason, vicepresedinte executiv pentru zona Europa Centrala si de Est si Asia al companiei farmaceutice Actavis, care in 2006 a cumparat, cu 147,5 milioane de euro, societatea Sindan, singurul producator de produse oncologice din Romania, a declarat ca oamenii de afaceri islandezi ar fi interesati sa dezvolte business-uri in domeniul constructiilor, in sectorul bancar, fonduri mutuale, dar si privind tehonologia procesarii alimentare.

"Islanda are o organizatte bancara puternica, doar 10 la suta din afacerile lor derulandu-se pe plan local", a explicat acesta.
In ceea ce priveste turismul, Tryggvason a spus ca, desi Romania are un potential foarte mare, mentionand mai ales Delta Dunarii si Transilvania ca puncte de interes, investitorii islandezi sunt retinuti fata de acest sector din cauza infrastructurii insuficient dezvoltata.

In Islanda traiesc aproximativ trei sute de romani, iar majoritatea lor lucreaza in sectorul constructiilor si in industria hoteliera. Romania nu este reprezentata printr-o ambasada sau consulat in Islanda, motiv pentru care romanii isi pot exercita dreptul de vot in capitala Danemarcei, Copenhaga.

sursa : Evz.ro

Lasă un răspuns