Cel mai mare vulcan din Islanda, la un pas de eruptie. Sute de zboruri aeriene ar putea fi afectate

0
2290


Cel mai mare vulcan din Islanda e gata să erupă, iar efectele sale ar putea ajunge până în Europa. Specialiştii islandezi spun că activitatea seismică s-a înteţit, iar cel mai apropiat oraş de lângă vulcan se pregăteşte de evacuare. O eventuală erupţie ar putea afecta sute de zboruri aeriene, inclusiv din România.

Se numeşte Katla, este cel mai mare vulcan din Islanda iar vârful său ajunge la 1512 m înălţime. Aşa că orice activitate seismică e atent monitorizată de specialişti.

Orice cutremur mai mare poate duce la o erupţie de proporţii care ar distruge totul în cale. Şi totul indică o erupţie imientă. Asta spun specialiştii, după ce zeci de cutremure de mică şi mare intensitate au avut loc în zonă

Cea mai apropiată aşezare e satul Vik, care este deja în stare de alertă. Locuitorii sunt pregătiţi în orice moment să părăseasă zona.

Până în prezent, cutremurele nu au fost mai mari de 3 pe scara Richter, însă, de săptămâna trecută, intensitatea lor a crescut la 4.

Pe 20 martie 2010, un vulcan islandez din apropiere de Katla a erupt, după 200 de ani de inactivitate. Atunci, specialiştii au spus că erupţia a fost "mică".

Cel mai mare vulcan din Islanda, la un pas de eruptie. Sute de zboruri aeriene ar putea fi afectate

Lasă un răspuns