Coalitia de centru-stanga a castigat alegerile din Islanda

0
1780

Coalitia de centru-stanga din Islanda, care a preluat conducerea interimara a guvernului in ianuarie, a castigat alegerile parlamentare anticipate desfasurate sambata, potrivit rezultatelor preliminare, citate de BBC.

Dupa numararea a peste 80% din voturi, coalitia si-a asigurat 34 din cele 63 de locuri din Parlamentul de la Reykjavik.

BBC precizeaza ca Islanda a fost una dintre tarile cele mai grav afectate de criza economica.

Cu o populatie de doar 300.000 de persoane, Islanda a trebuit sa solicite anul trecut un ajutor de 10 miliarde de dolari de la FMI, dupa ce sectorul sau bancar s-a prabusit. Executivul de la Reykjavik a fost nevoit sa nationalizeze trei dintre cele mai importante banci din tara, in timp moneda nationala s-a depreciat.

Guvernul a demisionat in ianuarie, dupa luni de proteste ale islandezilor furiosi, fiind inlocuit cu o coalitie interimara condusa de Johanna Sigurdardottir, formata din Alianta Social-Democrata si Miscarea Ecologista de Stanga.

BBC precizeaza ca alianta castigatoare se va confrunta cu probleme importante, centrate in jurul economiei: redresarea sectorului financiar, reducerea somajului, posibila aderare la Uniunea Europeana.

Sigurdardottir a afirmat ca rezultatele scrutinului de sambata sunt "istorice".Citeşte mai multe despre    islandajohanna sigurdardottir


Descoperă mai multe la Islanda 🇮🇸 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns