Stânga proeuropeană se instalează la conducerea Islandei cotropite de criză

0
1605

Coaliţia de stânga din Islanda a obţinut o victorie istorică în faţa partidului conservator, sancţionat sâmbătă de alegători, din cauza crizei economice care afectează ţara.

Pentru prima dată, coaliţia for­ma­tă din social-democraţi Verzi a obţinut o majoritate absolută în Parlament, po­trivit rezultatelor definitive date publi­ci­tăţii duminică, informează NewsIn. Astfel, Johanna Sigurdardottir, în vârstă de 66 de ani, şefă a guvernului interimar numit în februarie, urmează să fie menţinută în funcţie. Formaţiunea sa, Partidul Social-Democrat, a obţinut 20 de fotolii în Parlament, cu aproape o treime din voturi. Aliaţii săi, Verzii, au obţinut 14 mandate, din totalul de 63 în Parlament.

Proeuropeană convinsă, cu orientări homosexuale declarate, Johanna Sigurdardottir este considerată marea învingătoare a scrutinului. Fost ministru pentru afaceri sociale, a intrat în politică în urmă cu 31 de ani şi a devenit în februarie 2009 prima femeie numită în funcţia de premier islandez, la conducerea unei coaliţii interimare. Cunoscută pentru angajamentul său în favoarea persoanelor în vârstă, a celor cu dizabilităţi şi, în general, a celor cu probleme, feminista poreclită „Sfânta Johanna“ a afirmat că justiţia şi egalitatea socială vor reprezenta princi­palele valori ale coaliţiei sale. Ea şi-a luat angajamentul de a face totul pentru reconstruirea rapidă a sectorului bancar, afectat grav în toamnă de criza finan­ciară internaţională.

Orientarea sa sexuală nu a fost nicio­dată o problemă în Islanda, unde căsă­toria cu Jonina Ledsdottir, o scriitoare în vârstă de 54 de ani, este menţionată inclusiv pe site-ul oficial al Guvernului. Ea a refuzat însă întotdeauna să vorbească în public sau să acorde interviuri despre viaţa sa privată. Considerat responsabil de prăbuşirea sectorului bancar în toamnă, Partidul Independenţei (conservator), aflat la putere în perioada respectivă, a obţinut numai 16 mandate, cu nouă mai puţin decât avea înainte de scrutin. Partidul Cetăţenesc, formaţiune de stânga fondată recent, a intrat în Parlament cu patru fotolii. Aproape 228.000 de alegători din această ţară situată în Atlanticul de Nord au fost chemaţi la urne pentru a-şi alege parlamentarii.

Rata de participare a fost de 85,1%, potrivit cotidianului “Morgunbladid”, faţă de 83,6% în 2007. Potrivit procedurii obişnuite, prin­ci­pa­lele două partide vor începe ne­go­cierile. Cele două formaţiuni vor trebui să ajungă la un acord, în primul rând, asupra aderării la Uniunea Europeană, principalul punct de divergenţă. Si­gur­dardottir a amintit că este în favoarea unei cereri imediate de aderare, în timp ce ecologiştii se opun, în special pentru a apăra sectorul pescuitului, care asigură 36,6% din exporturile totale ale ţării…. sursa : www.Cotidianul.ro

Lasă un răspuns