Cum ar fi sa-i propui online primarului tau un proiect pentru infiintarea unui nou loc de joaca in oras, si ceilalti cetateni sa decida daca merita facut? Exemplu din Islanda.

0
2383

Cum ar fi daca cetatenii ar putea decide exact pe ce se cheltuieste o parte din bugetul orasului lor? Reykjavik, capitala Islandei, un oras cu circa 120.000 de locuitori, este un exemplu in acest sens. Pe o platforma online special cetatenii pot propune mici proiecte pentru oras: amenajarea unui loc de joaca, a unui sens giratoriu, inchiderea circulatiei auto pe o anumita strada etc. Primaria face o evaluare a costurilor pentru implementarea fiecarui proiect, dupa care proiectele sunt supuse la vot pe platforma, iar cele care strang cele mai multe voturi de la cetateni sunt implementate. Primaria aloca in fiecare an circa 1,9 milioane euro pentru aceste proiecte, reprezentand 4-5% din buget, pana acum devenind realitate circa 200 dintre ideile cetatenilor.
image-2015-06-26-20258446-0-proiecte-better-neighborhoods

Better Reykjavik

Platforma Better Reykjavik a fost lansata in 2010,  inainte de alegerile municipale din Reykjavik. Toate partidele care au participat la alegeri au primit spatiu pe aceasta platforma pentru a strange idei de la cetateni pentru campania electorala si a discuta propunerile cu cetatenii, insa doar partidul Best Party (fondat in 2009 de Jon Gnarr, un comediant si actor islandez, pentru a caricaturiza modul in care se facea politica pana atunci) a folosit acest instrument.
Dupa ce au castigat 6 din cele 15 de locuri ale Consiliului Local Reykjavik si candidatul lor, Jon Gnarr, a devenit primar al capitalei Islandei, el a cerut cetatenilor din  Reykjavik sa foloseasca platforma pentru o discutie despre coalitia pe care partidul urma sa o formeze dupa alegeri. Timp de o luna (inainte si dupa alegeri), 40% din alegatori Reykjavik au vizitat platforma si 10% au formulat idei si propuneri, potrivit Citizens Foundation.
http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-20258454-video-fotogalerie-cum-propui-online-primarului-tau-proiect-pentru-infiintarea-unui-nou-loc-joaca-oras-ceilalti-cetateni-decida-daca-merita-facut-exemplu-din-islanda.htm?cfnl=&newsalert


Descoperă mai multe la Islanda 🇮🇸 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns