E oficial: Islanda va trece la o nouă monedă naţională, însă nu neapărat euro

0
1906

Dacă procesul de aderare la Uniunea Europeană va avea succes, Islanda se gândeşte să adopte moneda unică. Alternativ, guvernul islandez ia în considerare renunţarea la coroană şi adoptarea unilaterală a unei alte monede, „pentru că situaţia nu poate rămâne neschimbată”, a declarat Johanna Sigurdardottir, premierul ţării.

Conform acesteia, alegerea cu care se confruntă țara sa este simplă: „cedarea suveranității politice monetare prin adoptarea monedei unei alte țări sau prin integrarea europeană”. Avantajele apartenenței la UE constau în permiterea „cooperării cu blocul comunitar ca un stat suveran care are ceva de spus în luarea deciziilor în toate ramurile de cooperare”, a menționat premierul Islandei citată de agenția de știri Bloomberg.

Afla aici care este moneda la care islandezii se gandesc sa o adopte in locul euro

Citește despre cazul unic în lume în care fostul premier al Islandei este judecat pentru deciziile luate în timpul crizei financiare din 2008

Principalele probleme: „agricultura, mediul şi pescuitul”

Negocierile de aderare ale Islandei la UE au început în vara lui 2010 și se vor încheia, probabil, la începutul lui 2013. Islanda a deschis 11 capitole și a finalizat 8 dintre cele 35 de capitole de negociere în cadrul procesului de aderare. Stefan Fule, comisarul pentru Extindere a Uniunii Europene a declarat că, în cazul Islandei, cele mai multe dificultăți sunt întâmpinate în negocierile cu privire la agricultură, mediul înconjurător și pescuit.

Cu toate acestea, opinia publică este ferm contra aderării la Uniunea Europeană, doar 26,3% dintre cetățeni susținând procesul de aderare, comparat cu 56,2% ostili UE, se arată într-un sondaj Capacent Gallup publicat luna trecută.

În cazul în care Islanda va decide, totuși, să se alăture Uniunii Europene, aceasta va putea să lege coroana de euro și să intre sub umbrela Băncii Centrale Europene „cel mai devreme la mijlocul următorului ciclu electoral”, adică în 2015.

sursa :

http://www.adevarul.ro/

Lasă un răspuns