Expoziție Dan Perjovschi în Islanda

0
2019


Dan Perjovschi vernisează pe 15 septembrie prima sa expoziţie în Islanda, la Muzeul de artă contemporană din Reykjavik, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra. Proiectul a fost iniţiat de ICR Londra ca parte a strategiei de promovare a culturii române subsumate principiului “acţiunea celor patru capitale: Londra, Edinburgh, Dublin şi Reykjavik”, precum şi în urma succesului sezonului de film românesc la Festivalul de la Reykjavik în 2011.

Numită “News from the Island”, expoziţia lui Dan Perjovschi se desfăşoară într-una dintre sălile principale ale muzeului, pe pereţii căreia artistul a desenat cu marker negru, timp de o săptămînă, celebrele sale comentarii vizuale cu tematică politică, socială şi culturală. Lucrările vizează existenţa cotidiană în lumea globală prin subiecte precum criza economică actuală, Europa, conflictele politice, spaţiul public şi mass-media, clişeele şi valorile generate de consumerismul excesiv.  Convins că arta trebuie să fie vie şi, deci, efemeră, Perjovschi foloseşte desenul pentru a satiriza marile probleme ale lumii în care trăim. În galerii, desenele sînt realizate „la cald“, pe pereţi sau în spaţii neconvenţionale, iar viaţa lor durează, de cele mai multe ori, atât cât este deschisă expoziţia.

Dan Perjovschi este unul dintre cei mai apreciaţi artişti români contemporani, cu expoziţii de anvergură în muzee şi bienale internaţionale de prestigiu printre care MoMa New York, Tate Modern (Londra) şi Tate Liverpool, Palais de Tokyo (Paris), Muzeul de Artă Contemporană Mexico City, Bienalele de artă de la Veneţia şi Lyon.
În iunie 2012, împreună cu Lia Perjovschi, artistul a reprezentat România la proiectul “Wide Open School” de la Hayward Gallery, Southbank Centre, alături de alţi peste 100 de artişti binecunoscuţi din toate ţările participante la Jocurile Olimpice de la Londra. Pe durata Olimpiadei Culturale, Dan Perjovschi a ilustrat, totodată, newsletter-ul ICR Londra, cu desene pe teme sportive.

Expoziție Dan Perjovschi în Islanda

Lasă un răspuns