Legea a fost anunțată de 8 martie, Ziua internațională a femeii din 2017, ca parte a unor eforturi de a eradica diferența de remunerare între femei și bărbați până în 2022.
Dagny Osk Aradottir Pind, de la Asociația pentru drepturile femeii din Islanda, a declarat pentru Al Jazeera: „Legislația este în esență un mecanism prin care companiile și organizațiile evaluează fiecare loc de muncă și apoi obțin o certificare după ce confirmă ca plătesc în mod egal bărbații și femeile. Avem o legislație care spune că salariul ar trebui să fie egal pentru bărbați și femei de zeci de ani, dar exista încă un decalaj de salarizare”.
Islanda a fost considerată cea mai bună tara din lume in ceea ce priveste egalitatea de gen si salariile pentru 9 ani consecutiv, conform unui raport realizat de World Economic Forum.
Raportul Global Gender Gap evaluează egalitatea de șanse între femei și bărbați dintr-o țară utilizând indicatori precum oportunități economice, putere politica, sănătate și supraviețuire.
Noua legislație a fost susținută de guvernul de coaliție de centru-dreapta din Islanda, precum și de opoziție – aproape 50% dintre parlamentari sunt femei.
Aradottir Pind a adăugat: „Cred că acum oamenii încep să-și dea seama că aceasta este o problemă sistematică pe care trebuie să o abordăm cu noi metode”.
mai mult la : In Islanda a devenit ilegal ca femeile sa castige mai puțin decât bărbații
Descoperă mai multe la Islanda 🇮🇸 mapamond🌐media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.