In Islanda, Partidul Piratilor, unul dintre cele mai radicale din Europa, are sanse reale sa formeze guvernul

0
1716

Partidul Piratilor din Islanda, unul dintre cele mai radicale din Europa, ce militeaza pentru democratie directa, mai multa transparenta guvernamentala si azil pentru Edward Snowden, ar putea forma noul guvern al tarii, potrivit sondajelor dinainte de alegeri.

Aceasta platforma politica inedita a iesit prima sau aproape de primul loc in toate sondajele realizate in ultimul an in Islanda.
Partidul Piratilor isi propune sa reinventeze democratia cu ajutorul noilor tehnologii. Printre altele, vrea sa convinga compania care dezvolta Pokemon Go in Islanda sa faca puncte de vanat pokemoni in sectiile de votare, pentru a spori participarea tinerilor la scrutin.
„Incepem sa ne dam seama ce se intampla. (…) Este vorba de schimbare determinata nu de frica, ci de curaj si speranta. Suntem populari, nu populisti”, a spus Birgitta Jonsdottir, lidera partidului (Foto).
4094.1

Alegerile din Islanda, programate pe 29 octombrie, urmeaza demisiei din aprilie a fostului premier, in urma scandalului Panama Papers, cand s-a dezvaluit ca avea milioane de euro in companii offshore.
In fata protestelor din tara, partidele aflate la guvernare au promis atunci alegeri anticipate.
Fondat in urma cu patru ani de un grup de activisti si hackeri, in contextul miscarii internationale anti-ACTA, Partidul Piratilor din Islanda a castigat 5% din voturi inca de la alegerile parlamentare din 2013. Astfel, a avut trei membri in legislativul cu 63 de parlamentari al Islandei, numit Althingi.
La sfarsitul lunii iunie, partidul era pe primul loc in sondaje, cu 28,3%, cu patru procente inaintea principalului rival, Partidul Independentei, aflat la putere.
Lupta a devenit mai stransa intre timp, dar majoritatea analistilor cred ca Piratii vor avea intre 18 si 20 de locuri in viitorul parlament si astfel o pozitie de forta la formarea noului guvern.
 
http://www.ziare.com/international/stiri-internationale/in-islanda-partidul-piratilor-unul-dintre-cele-mai-radicale-din-europa-are-sanse-reale-sa-formeze-guvernul-1432550

Lasă un răspuns