În Islanda s-au întredeschis "Porţile iadului"

0
2349


Specialiştii au înregistrat o intensificare a activităţii vulcanului Hekla, cunoscut în Evul Mediu sub denumirea de „Porţile iadului”, informează presa internaţională, care citează specialiştii islandezi în fizica pământului.

Aparatele indică o posibilă mişcare a magmei în interiorul vulcanului, potrivit Lenta.ru, care citează AFP.
Vulcanul Hekla, situat în sudul Islandei, are o activitate ieşită din comun, în ultimele trei zile. Savanţii universităţii din Islanda sunt de părere că vulcanul este pe cale să „se trezească”, deşi nu este obligatoriu ca o erupţie să aibă loc în următoarele zile.
Conform specialiştilor, spre deosebire de alţi vulcani, în cazul Hekla, perioada dintre începutul erupţiei şi revărsarea lavei este foarte scurtă. În 2000, această fază a durat aproximativ o oră şi jumătate, iar în 1970 doar 25 de minute.
Vulcanul Hekla este unul dintre cei mai activi din Islanda. Ultima dată acesta a fost activ acum 11 ani. Acest vulcan erupe aproximativ o dată la 10 ani.
La sfârşitul lunii mai, în Islanda a erupt vulcanul Grimsvoetn, din cauza căruia au fost închise aeroporturile din Marea Britanie şi Islanda, iar multe zboruri din Europa au fost anulate.

În Islanda s-au întredeschis „Porţile iadului”


Descoperă mai multe la Islanda 🇮🇸 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns