Încălzirea geotermală, explicată de islandezi. Inginerii nordici susțin cursuri la Universitatea din Oradea

0
2392

Încãlzirea unui apartament la prețul unui abonament de revistă. Se întâmplă în Islanda, o țară în care 90% din energia necesară pentru încălzirea locuințelor este produsă cu ajutorul apei geotermale. Același lucru poate fi realizat și în România, spun inginerii nordici. Primul pas este făcut la Oradea, unde islandezii îi pregătesc pe sp

Gheizere care aruncă jeturi fierbinți, sere în care temperatura este menținută constantă cu ajutorul căldurii din adâncuri și mii de locuințe conectate la o rețea de încălzire bazată pe apă geotermală. Așa arată Islanda, o țară care profită încă de la începutul secolului trecut de uriașele zăcăminte termale din subsol.

„Azi 90%, poate peste 90% din casele din Islanda sunt încălzite cu apă geotermală. Avem sere încălzite: aproximativ 20 de hectare de sere în Islanda”, spune Arni Ragnarsson, inginer geotermalist.

Nordicii au realizat că apa termală este cea mai ieftină sursă de încălzire.
Ziarul mă costă 40 de euro în fiecare lună, iar încălzirea casei (200 mp – n.n.) costă 50-55 euro pe lună„, a precizat dr. Pall Valdimarsson, profesor geotermalist.

„Aveți resurse fantastice de apă geotermală. Cred că ar trebui să vă concentrați pe zăcăminte, cum putem să punem rețeaua de încălzire în oraș ca să fie rentabile și nu prea scumpe”, ne sfătuieşte Pall Valdimarsson.

http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Oradea/Stiri/Incalzirea+geotermala+explicata+de+islandezi+Inginerii+nordici+s

Lasă un răspuns