Islanda a coborat dobanda cheie cu 2,5 pp, la 13%

0
1647

Banca centrala a Islandei a anuntat ca a coborat dobanda cheie cu 2,5 puncte procentuale, la 13%, cea de-a treia decizie de relaxare a politicii monetare din ultimele doua luni, in contextul in care economia grav lovita de criza incearca sa se stabilizeze, relateaza Reuters.

Dobanzile au crescut in octombrie cu 6 puncte procentuale, la un nivel record de 18%, conditie impusa de Fondul Monetar International (FMI) la negocierea unui pachet de salvare, a carui valoare a depasit in cele din urma 10 miliarde dolari.

Coborarea de 2,5 puncte procentuale a depasit estimarile, analistii sustinand ca acesta este un semnal ca banca centrala prevede o incetinire a inflatiei in urmatoarele luni. "Economia va avea nevoie de o politica monetara cat mai relaxata, cu conditia ca rata de schimb sa nu fie destabilizata de reducerea dobanzii", a declarat Mats Olausson, analist in cadrul SEB, potrivit NewsIn. Banca centrala este supusa presiunilor de a ajuta economia prin coborarea dobanzii cheie, insa va avea grija sa respecte acordul cu FMI, a recizat un alt analist.

Islanda a fost una dintre tarile cel mai grav afectate de criza mondiala, ce a dus anul trecut la prabusirea sistemului financiar.

Guvernul a fost nevoit sa preia principalele banci ale tarii si sa introduca un control valutar. Statul a intrat in recesiune in ultimul trimestru din 2008, desi economia a crescut cu o rata anuala de 0,3%. Produsul intern brut (PIB) a scazut cu 0,9% in al patrulea trimestru, fata de intervalul anterior. Islanda a intrat astfel in recesiune la sfarsitul anului, dupa ce economia se comprimase cu 3,4% in al treilea trimestru. Anual, economia statului nordic a crescut cu 0,3%, datorita unei cresteri cu 7,1% a exporturilor, combinata cu o scadere cu 18% a importurilor.

Cresterea este net inferioara celei de 5,5% de anul trecut, potrivit datelor revizuite…..Islanda a coborat dobanda cheie cu 2,5 pp, la 13%

Lasă un răspuns