Premierul islandez va propune începerea negocierilor de aderare la UE

0
1987

Islanda a anunţat că va face un prim pas către eventuala aderare la UE, perspectivă care era de neimaginat înainte de criza economică ce a lovit dur această ţară.

Premierul Johanna Sigurdardottir a spus că va prezenta un text de lege care va autoriza începerea negocierilor de aderare, iar, potrivit unui politician local, textul va fi prezentat Parlamentului săptămâna viitoare. Social-democraţii premierului susţin discuţiile cu UE, dar partenerii lor de coaliţie, Verzii, sunt mult mai ezitanţi.

Mulţi islandezi au început să agreeze ideea unei aderări la UE şi chiar a adoptării monedei unice, în condiţiile în care ţara este grav afectată de criză. Coroana islandeză practic a fost suspendată de la tranzacţionare şi au fost introduse controale stricte asupra capitalurilor, pentru a se asigura că în ţară au acces importurile vitale, ca cele de alimentele şi medicamentele.

Islanda a primit un împrumut de zece miliarde de dolari de la FMI, anul trecut. Cu toate că şomajul este în creştere, au început să apară semnele unei economii mai stabile. …. Premierul islandez va propune începerea negocierilor de aderare la UE

Lasă un răspuns