Islanda a majorat dobanda de politica monetara

0
2065Banca centrala a Islandei a majorat, marti, dobanda de politica monetara de la 12% la 18%, in contextul in care autoritatile incearca sa stabilizeze sistemul financiar al tarii, grav afectat de criza, transmite BBC.

Hotararea a fost luata in aceeasi zi in care premierul a declarat ca tara are nevoie de imprumuturi de inca patru miliarde de dolari. "Nu este un numar precis, stiintific, dar ne gandim la o astfel de cifra", a declarat seful Executivului, Geir Haarde.

Saptamana trecuta, Islanda a solicitat oficial FMI un ajutor in valoare de doua miliarde de dolari pentru a o ajuta sa depaseasca criza financiara ce a afectat sistemul sau bancar.

Tara nordica este primul stat occidental care solicita un astfel de ajutor FMI in ultimii 32 de ani. Daca ajutorul va fi aprobat, Islanda va putea accesa imediat 860 de milioane de dolari.

Sistemul financiar al Islandei se confrunta cu probleme majore iar guvernul a fost nevoit sa preia controlul celor mai importante trei banci din tara: Kaupthing, Glitnir si Landsbanki. Bancile islandeze au datorii de 61 de miliarde de dolari.

Lasă un răspuns