Majoritatea islandezilor vor ca ţara lor să adere la UE şi să adopte euro

0
1583

Majoritatea islandezilor sunt în favoarea candidaturii ţării lor la aderarea la Uniunea Europeană şi a adoptării monedei unice euro, potrivit unui sondaj dat publicităţii luni, în contextul crizei economice internaţionale, care a afectat profund acest stat, citat de AFP.

Aproximativ 68,8% dintre persoanele interogate de cotidianul Frettabladid vor ca ţara loc să îşi depună candidatura la UE, faţă de 55,1% care erau de aceeaşi părere în februarie şi de 48,9% în septembrie 2007, potrivit studiului desfăşurat de cotidian sâmbătă, pe un eşantion de 800 de persoane cu vârste de peste 18 ani, din totalul de 320.000 de locuitori ai insulei.

Dintre formaţiunile din coaliţia guvernamentală aflată la putere din primăvara anului 2007, numai Partidul Social-Democrat este oficial în favoarea unei aderări la UE, în timp ce partidul de centru-dreapta al premierului se opune. Publicitate Click here… Dintre susţinătorii Partidului Social-Democrat, 93% vor ca Islanda să fie candidată la aderarea la UE. În plus, 72,5% dintre persoanele chestionate s-au declarat în favoarea înlocuirii monedei lor cu euro, în condiţiile în care coroana islandeză s-a depreciat semnificativ din cauza crizei financiare internaţionale. La jumătate lunii octombrie, un sondaj publicat tot de cotidianul Frettabladid arăta că 70% dintre islandezi vor organizarea unui referendum privind aderarea ţării lor la UE.

Potrivit acestui studiu, realizat la Capacent-Gallup, pe un eşantion de 1.200 de persoane, în perioada 25 septembrie – 6 octombrie, adică exact înainte de declanşarea crizei financiare, 49% dintre islandezi susţineau aderarea la UE, 27% se opuneau, iar 24% erau nehotărâţi. NewsIn

Lasă un răspuns