Islanda cocheteaza cu ideea uniunii monetare cu Norvegia

0
1806

Islandezii par sa se simta mai confortabil la ideea adoptarii coroanei norvegiene in detrimentul euro si in contextul crizei financiare grave, noteaza miercuri The Guardian. O "uniune vikinga" este solutia pe care noul ministru de finante islandez pare sa o prefere.

In prezent, Islanda dezbate daca aplicarea pentru statutul de membru al Uniunii Europene este cea mai buna optiune pentru a salva economia sa lovita de criza. Optiunea ministrului Steingúrmur Sigfússon castiga sustinatori incet, dar sigur, oricat de ciudata ar parea la prima vedere. O uniune monetara cu Norvegia ar fi parut inacceptabila cu doar cateva luni in urma.

Partidul Verzilor, de orientare stanga, din care face parte Sigfússon, se opune puternic aderarii la Uniunea Europeana. "Adoptarea monedei unice europene pierde teren in preferintele islandezilor, in conditiile date, astfel ca o cooperare monetara cu tarile nordice – Norvegia, am dori noi – trebuie studiata atent", a declarat ministrul.

Norvegia nu ar refuza o astfel de propunere. Intr-o declaratie citata de Reuters, ministrul omolog Kristin Halvorsen a aminitit ca cele doua tari colaboreaza intens pe numeroase planuri, iar aspectul monetar nu va fi ignorat, cand o discutie oficiala va fi deschisa…Islanda cocheteaza cu ideea uniunii monetare cu Norvegia

Lasă un răspuns